Kultura

Razstava z deli Basquiata in Banksyja prikazuje razmah ulične umetnosti in grafitov

Londonska razstava Off the Wall: Basquiat to Banksy, ki je na ogled v prostorih dražbene hiše Christie’s na King Street, prikazuje razmah ulične umetnosti in grafitov v New Yorku, Veliki Britaniji in drugod. Razstava vsebuje tudi delo Subject to Availability, ki je del Banksyjeve serije vandaliziranih oljnih slik in bo ponujena na junijski dražbi.

Kot navaja spletni portal Art Daily, se razstava dotakne nezakonitega, prepovedanega in političnega ter pozdravlja 50-letno soočanje ulice in studiev. V zgodnjih 80. letih minulega stoletja so meje med likovno in urbano umetnostjo namreč začele izginjati.

Tako je že leta 1981 Jean-Michel Basquiat (1960-1988) postal eden izmed prvih grafitarjev, ki je prevzel svet galerij. Na razstavi je njegovo delo Untitled (1981), ki ga poleg akrilnih in oljnih barv ter kolaža sestavljajo tudi predmeti iz ulice, denimo lesena podpora in plakat za bodybuilding predstavo iz leta 1980. Na sliki je prikazanih več kraljevih kron, ki so umetnikov razpoznavni znak. Na razstavi je tudi njegovo delo The Elephant (1986).

Poleg Basquiata so svoja imena na ameriških podzemnih železnicah in reklamnih panojih uveljavljali tudi Keith Haring, A-One in Kenny Scharf. Po 80. letih minulega stoletja pa so ulični umetniki začeli delovati povsod po svetu.

Med njimi je neznani britanski umetnik Banksy, ki grafitiranje uporablja kot sredstvo za družbenopolitično kritiko. Njegove stvaritve je moč najti v Londonu, New Yorku, Benetkah, Gazi, Betlehemu in drugod.

Banksy se je s svojim zapisom Razpoložljivo le za omejen čas (Subject to availability for a limited period only) polastil verzije slike Alberta Bierstadta, na kateri je aktivni vulkan Mount Rainier v Seattlu. Vandalizirana oljna slika je del razstave, nato pa jo bodo junija ponudili na dražbi. Banksy je delo razstavil že leta 2009 v galeriji v Bristolu, njegovem rodnem kraju. V neverjetni akciji je v stalno zbirko muzeja skrivoma vstavil več kot 100 svojih del.

Na razstavi bosta tudi dve različici znanih Banksyjevih del: deklice, ki sega proti rdečemu balonu v obliki srca, in podgane, ki je umetnikov razpoznavni znak, saj je angleška beseda rat (podgana) anagram besede art (umetnost).

Po različnih ulicah sveta grafitirata tudi brazilska dvojčka Os Gemeos (1974), Američan Brian Donnelly (1974), znan kot Kaws, pa je znan po svojih likih, ki jih tvorijo lobanje in kosti. Liki so denimo navdihnili igrače, pohištvo in oblačila. Tudi dela teh umetnikov so do 7. maja na ogled na razstavi, še navaja Art Daily.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button