Kultura

Prihajajoča razstava koprskega muzeja o osamosvojitveni vojni razburja

Pokrajinski muzej Koper pripravlja razstavo o dogodkih osamosvojitvene vojne leta 1991. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pa je zmotila informacija, da naj bi v muzeju obeležili tudi smrt vojakov JLA na Škofijah, kar razumejo kot provokacijo. V muzeju napovedujejo, da se bodo prikaza dogodkov lotili na čim bolj objektiven način.

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so pred dnevi opozorili na informacijo, da so v Pokrajinskem muzeju Koper v program dela v sklopu 30. obletnice osamosvojitve Slovenije umestili tudi spomin na umrle vojake na Škofijah junija 1991. To v združenju razumejo “kot še eno izmed mnogih, dejanskih, političnih in tudi osnovno človeških, namernih provokacij, katerih je dandanašnji v slovenski družbi odločno preveč”, so zapisali v sporočilu za javnost.

V združenju so prepričani, da obeleževanje spomina na žrtve JLA, katere aktivni pripadniki so povzročili smrt preko 20 pripadnikov slovenske Teritorialne obrambe, pripadnikov slovenske policije in nedolžnih civilistov, ni tista razumna dejavnost, ki bi kakorkoli sovpadala s temeljnim poslanstvom pokrajinskega muzeja.

V združenju so ob tem dodali, da “pietetno in iskreno obžalujejo izgubo življenja kateregakoli človeka, tudi pripadnikov agresorske JLA leta 1991, vendar istočasno ostro obsojajo pritlehno provokacijo odgovornih oseb Pokrajinskega muzeja Koper”.

V koprskem pokrajinskem muzeju so v današnjem sporočilu za javnost poudarili, da razstava o dogodkih osamosvojitvene vojne bo ter da bo obravnavala dogodke na območju, ki ga pokriva muzej, v času osamosvojitvene vojne s pisnim gradivom, intervjuji in predmeti, povezani z dogodki zadnjih junijskih dni leta 1991.

Ob tem so poudarili, da je naloga muzejev hraniti in interpretirati kulturno dediščino in zgodovino na čim bolj objektiven način, kateremu morata biti ideologija in zavzemanje ene ali druge strani povsem tuja. “Na tak način pa se bomo lotili tudi dogodkov, ki so zaznamovali čas osamosvojitve Slovenije na področju Istre,” so dodali.

Z razstavo bodo tako skušali čim bolj celovito prikazati dogodke ter dejanja in razmišljanja ljudi v Istri, na Krasu in Brkinih v času osamosvojitve Slovenije. Na njej bodo dali posebno pozornost tudi dogodkom 25. junija, dan pred začetkom spopadov po Sloveniji, ter vojaškim, političnim in civilnim manevrom tistih dni in njihovim posledicam.

Direktor muzeja Luka Juri je ob tem javnost, vključno s člani Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, povabil, da si junija ogledajo razstavo. “Kdorkoli si želi neobremenjeno, objektivno in čimbolj celovito pripovedovanje dogodkov osamosvojitve na našem področju, je lahko nastajajoče razstave vesel,” so še povzeli besede Jurija, ki je še poudaril, da so v času, ko so vsebine razstave še v nastajanju, kritike preuranjene.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button