Kultura

Prejemnica Mantuanijeve nagrade za življenjsko je Manica Špendal

Letošnja prejemnica Mantuanijeve nagrade za življenjsko delo na področju muzikologije, ki jo bienalno podeljuje Slovensko muzikološko društvo, je Manica Špendal. Podelitev nagrade je bila predvidena v okviru medgeneracijskega srečanja v sklopu letošnjih Dnevov slovenske muzikologije, ki pa so bili odpovedani, zato jo bodo izpeljali, ko bo mogoče.

Manica Špendal je zaslužna profesorica Univerze v Maribor v pokoju. Po študiju klavirja na Srednji glasbeni šoli v Mariboru in študiju na zgodovinskem oddelku Akademije za glasbo v Ljubljani (1955) je leta 1969 magistrirala, leta 1979 pa doktorirala na oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Na isti fakulteti je zaključila še študij italijanskega jezika s književnostjo.

Od leta 1964 je predavala zgodovino glasbe, oblikoslovje in spoznavanje glasbil na Pedagoški akademiji, pozneje Pedagoški fakulteti v Mariboru, kjer je bila od leta 1987 redna profesorica, med letoma 1981 in 1989 pa tudi predstojnica glasbenega oddelka. Občasno je predavala še po upokojitvi.

Je avtorica številnih del, med drugim monografije Glasbene predstave na odru Mariborskega gledališča od 1785 do 1861 (1975), Razvoj in značilnosti slovenskega romantičnega samospeva (1981), Iz mariborske glasbene zgodovine (2000) ter številnih strokovnih in znanstvenih prispevkov.

Osrednje področje njenega raziskovanja je mariborska glasbenogledališka zgodovina. Od leta 1985 je bila sodelavka znanstvenega inštituta za glasbeno gledališče v Bayreuthu, biografije o jugoslovanskih glasbenih umetnikih pa je objavljala med drugim tudi v The new Grove dictionary of opera, Piperjevi enciklopediji za glasbeno gledališče in drugje.

Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade, med njimi red dela s srebrnim vencem (1975), srebrno in zlato plaketo Univerze v Mariboru (1986, 1991), srebrni grb mesta Maribora (1992) ter Glazerjevo nagrado mesta Maribora za življenjsko delo (2001). Od leta 2012 je častna ambasadorka SNG Maribor.

S svojimi strokovnimi prispevki in monografijami o Mariboru je opozorila na izjemen kulturni razcvet štajerske prestolnice v določenih zgodovinskih obdobjih, so zapisali v Slovenskem muzikološkem društvu.

Source
STA

Povezani Članki

Preverite tudi
Close
Back to top button