Kultura

Ob dnevu Zemlje na spletnem Kinodvoru animirani celovečerec Prinčevo potovanje

Ob dnevu Zemlje, 22. aprilu, sta Animateka in Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta omogočila ogled animiranega francoskega celovečerca režiserjev Jeana-Francoisa Laguionieja in Xavierja Picarda Prinčevo potovanje. Filmska pustolovščina opozarja na aktualne problematike današnjega sveta. Dostopen bo na spletnem Kinodvoru od danes do 2. maja.

Francoski animator, režiser in producent Jean-Francois Laguionie skupaj s sorežiserjem Xavierjem Picardom želi s premišljeno zgodbo in bogato vizualno podobo fantazijskih svetov spregovoriti o pomembnosti varovanja našega planeta in sobivanja med vsemi bitji.

Pripoved, primerna za vse generacije, govori o prijateljstvu med dvanajstletnim Tomom in princem iz oddaljene dežele, ki ob odkrivanju raznolikih čudes prikažeta, kako pomembno je sobivanje s pisanim svetom, ki nas obdaja. Kot so zapisali na Animateki, se ob prigodah protagonistov zastavlja vprašanje: “Ali lahko civilizacija preživi, če se postavi nad naravo?”

“S soscenaristko Anik Le Ray sva menila, da bo bolje in zabavneje, če moči v tem fiktivnem svetu ne dava v roke vojaški ali politični oblasti, temveč Akademiji znanosti, ki je glede odnosa med opicami in naravo neomajna,” je povedal Jean-Francois Laguionie.

Tomova starša sta v filmu prikazana kot predana znanstvenika, ki so ju pred leti izločili iz akademskih krogov, ker sta trdila, da poleg njihove obstajajo tudi druge civilizacije razvitih opic, česar nihče ne verjame, saj so menja, da je njihova skupnost najbolj napredna na svetu in zato vzvišena nad vsemi vrstami.

“To ‘moderno skupnost’ sva morala umestiti v neko obdobje, ji pripisati nek slog in jasno izoblikovano vedenje, ki bi nas spominjali na lastno zgodovino. Izbrala sva konec 19. stoletja, saj je človek takrat dosegel vrh svojega občutka večvrednosti v primerjavi z naravo in s tistimi, ki po njegovem mnenju niso dosegli enake razvojne ravni,” je še dodal režiser, ki je svoje prve filme ustvarjal pod mentorstvom slovitega francoskega mojstra animiranega filma Paula Grimaulta.

Jean-Francois Laguionie je za svoja dela, v katerih ostaja zvest predvsem risani tehniki, prejel številne nagrade. Med drugim zlato palmo za najboljši kratki film za La Traversee de l’Atlantique a la rame leta 1978 v Cannesu in veliko nagrado za film La Demoiselle et le violoncelliste leta 1965 v Annecyju.

Sorežiser Xavier Picard je v svoji karieri ustvaril za več kot 300 ur animiranih filmov. Njegovi najodmevnejši deli sta celovečerni film za otroke Mumin na Azurni obali in TV-serija Odd Family.

Ogled filma so omogočili v sodelovanju s Kinodvorom, Kinobalonom in Art kino mrežo Slovenije.

Source
STA
Back to top button