Kultura

Ob 95. rojstnem dnevu madžarskega skladatelja Gyorgyja Kurtaga spletni festival

Budimpeški glasbeni center bo 95. rojstni dan priznanega madžarskega skladatelja in pianista Gyorgyja Kurtaga obeležil s spletnim festivalom, ki bo ponudil štiri dneve brezplačnih koncertov. Festival, ki so ga poimenovali Kurtag 95, bo potekal med 18. in 21. februarjem.

Festivalske dogodke bo mogoče spremljati na spletni strani glasbenega centra, Lisztove akademije in dvorane Mupa, piše madžarska tiskovna agencija MTI.

Program vključuje dela Kurtaga, Gyorgyja Ligetija in Andrasa Szollosyja, izvajali jih bodo orkester Obudai Danubia, komorni orkester UMZE in ansambel za sodobno glasbo Lisztove akademije.

Dirigentsko taktirko bodo vihteli Peter Eotvos, Gergely Vajda in Andras Keller. Poleg koncertov bo festival ponudil 15 kratkih filmov, ki jih je ustvarila skladateljeva vnukinja Judit Kurtag in ki bodo pripovedovali o umetniškem odnosu med skladateljem in njegovo ženo, pianistko Marto Kurtag.

S festivalom bo sovpadal tudi izid novih posnetkov Kurtagovega najpomembnejšega glasbenega dela Reki Petra Bornemisze pri BMC Records.

Kurtag se je rodil leta 1926 v Lugoju v zahodni Romuniji. Mednarodno slavo je dosegel leta 1981, ko je Pierre Boulez pri njem naročil glasbeno delo za Ensemble InterContemporain, še piše agencija MTI.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button