Kultura

Na dražbo predmeti igralca Davida Prowsea iz filmov Vojna zvezd

V Bristolu bo 4. maja dana na dražbo zbirka igralca Davida Prowsea iz filmov Vojna zvezd. Med drugim bodo ponudili scenarij za film Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec, v katerem pa manjkajo vrstice, ki razkrivajo odnos med Darthom Vaderjem in Lukeom Skywalkerjem, piše spletni portal The Guardian.

Na dražbi v njegovem domačem Bristolu bodo ponudili več kot 700 predmetov iz zapuščine Prowsea, ki je zaslovel z vlogo zloglasnega lika Dartha Vaderja iz originalne trilogije znanstvenofantastične sage Vojna zvezd. Prowse je preminil lani, star je bil 85 let.

Med predmeti, ki bodo dani na dražbo, sta tudi znamenita črna maska, ki naj bi jo Prowse uporabljal za nastope na prireditvah, ter del pilotske kabine vesoljske ladje Millennium Falcon.

Andrew Stowe iz avkcijske hiše East Bristol Auctions je povedal: “Ko sem brskal po škatlah iz njegove hiše, sem vsake toliko naletel na nekaj posebnega, kar je pognalo moje možgane v tek. Tako sem v eni škatli našel njegov scenarij za film Imperij vrača udarec, v drugem kos vesoljske ladje ter nato še malo globlje pismo igralca Petra Cushinga.”

Za scenarij za film Imperij vrača udarec menijo, da bi lahko bil na dražbi prodan za več tisoč funtov. V njem manjka delček, ki razkriva odnos med Darthom Vaderjem in Lukeom Skywalkerjem.

“To razkritje – morda najbolj prepoznan trenutek v zgodovini kinematografije – je bilo skrito večini igralske ekipe. Tudi Prowse ga ni poznal, da bi ga James Earl Jones, ki je posodil glas njegovemu liku, lažje sinhroniziral. Namesto tega je na snemanju odigral nek drug dialog, ki je bil precej manj dramatičen. Tako gre za edinstven delček filmske zgodovine,” je še povedal Stowe.

Source
STA
Back to top button