Kultura

Muzej v Miamiju pripravil razstavo o pandemiji covida-19

V Zgodovinskem muzeju v Miamiju so pripravili razstavo o covidu-19, na kateri so po pisanju The Guardiana na ogled predmeti in pričevanja o najsmrtonosnejši globalni pandemiji v minulem stoletju. Med razstavljenimi predmeti so posebna zaščitna oprema, ki jo pri delu z okuženimi uporabljajo zdravniki, in znak za izredno zaprtje s plaže Miami Beach.

Direktor in kurator Zgodovinskega muzeja v Miamiju Jorge Zamanillo je dejal, da je njegova ekipa že v začetku pandemije začutila, da gre za zgodovinsko dogajanje, zato so se odločili, da bodo kot del iniciative Collecting 2020 zbirali tudi gradivo o covidu-19.

“Minulo leto je resnično spremenilo nacijo, svet in lokalne entitete. Vsi smo spremenili način življenja. Smo sredi zgodovinskega trenutka in zato spremljamo njegovo zgodovinsko naracijo, h kateri se bomo nenehno vračali,” je dejal Zamanillo.

V muzeju so tudi posameznike in posameznice spodbudili, naj jim pošljejo svojo pisno ali video izkušnjo s pandemijo. Bodisi o tem, kako je covid-19 vplival na čustvene odnose znotraj njihove družine, ali so v pandemiji izgubili službo oziroma ali so bili kot zdravstveni delavci celo v prvi bojni liniji, pa tudi o tem, kako so bolezen preboleli ali pa, kako so se soočili z izgubo ljubljene osebe.

Eksponati so raznovrstni. Na razstavo so denimo vključeni napis z vrat restavracije, ki so jo zaradi pandemije najprej zaprli, nato odprli in ponovno zaprli, klobuk, ki si ga zaradi odpovedi dogodkov ob diplomi ni mogel nadeti ameriški študent, zvezek z zapiski šolarja med poukom na daljavo in pisani plakati z rojstnodnevnih zabav v mimohodu.

Hkrati so med eksponati tudi prvi dve steklenički Pfizerjevih cepiv, ki so jih uporabili v bolnišnici Jackson Memorial, in pa razkužilo za roke, ki ga je proizvedlo podjetje vodke Toast iz Miamija potem, ko je zaradi pandemije preusmerilo svojo proizvodnjo.

The Guardian poroča, da sta med najzanimivejšimi eksponati ogrinjalo in srp, ki ju je nosil floridski odvetnik Daniel Uhlfelder, ko se je kot Smrt protestno sprehodil po lokalni plaži in s tem izrazil svoje nasprotovanje temu, da lokalne oblasti plaž v času pandemije ne želijo zapreti za obiskovalce.

Uhlfelder je dejal, da je vključitev njegovega kostuma v razstavo “opomnik na politizacijo pandemije”, hkrati pa je menil, da dejanja, kot je bilo njegovo, predstavljajo poskus pridobivanja pozornosti v smeri, da bi vodilni sprejemali prave odločitve, je med drugim pisal The Guardian.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button