Kultura

Kulturni praznik v Kranju letos kot spletni kulturni dan

Letošnji kulturni praznik bo v Kranju, ki sicer vsako leto 8. februarja gosti Prešernov smenj, potekal na spletu s projektom KRA KRA. V projekt, ki ga v sodelovanju s kranjskimi osnovnimi šolami in javnimi kulturnimi inštitucijami vodi Zavod Carnica, se vključujejo osnovnošolci zadnje triade, ki na ta način spoznavajo poklice v kulturi.

Projekt KRA KRA Mladi za mlade z videi in podkasti o kranjski kulturi je pilotni projekt, ki bo na spletu živel na slovenski kulturni praznik. Učenci v okviru projekta sami postajajo ustvarjalci multimedijskih vsebin, iz katerih njihovi sošolci in učenci nižjih razredov pridobivajo znanje o kulturi v Kranju na način, ki je otrokom in mladostnikom danes najbolj blizu.

“Na Prešernov dan 2021 se prilagajamo novi realnosti in spodbujamo mlade, da tudi v tem času kljub omejitvam aktivno ustvarjajo,” pojasnjuje koordinatorka projekta Neža Mlakar iz Layerjeve hiše. Vsebinska in tehnična gradiva nameravajo razvijati tudi v prihodnje in v projekt vključiti nove izdelke učencev. Njihov cilj je, da spletna platforma dolgoročno postane sodoben pripomoček pri izobraževanju o kulturi.

Projekt, ki ga podpira Mestna občina Kranj, pri njem pa sodelujejo tudi Gorenjski muzej, Prešernovo gledališče Kranj in Mestna knjižnica Kranj, krepi sodelovanje javnih in zasebnih zavodov na področju kulture in izobraževanja, vanj pa se z mednarodnim projektom O-CITY vključuje tudi Regionalna razvojna agencija Gorenjske – BSC Kranj.

V projektu O-CITY, ki kulturno dediščino evropskih mest predstavlja digitalno, sodeluje 13 partnerjev iz šestih držav. Partnerski sestanek projekta, ki je bil sicer načrtovan v Kranju, se bo zaradi epidemije odvil virtualno, in sicer od 2. do 4. februarja. Kranjski partnerji bodo predstavili dobro prakso sodelovanja med izobraževalnimi in kulturnimi institucijami v Kranju, v sodelovanju s Kariernim centrom Univerze v Ljubljani pa bodo mednarodni partnerji spoznali tudi razvoj digitalnih kompetenc v slovenskem izobraževanju in se podali na virtualni sprehod po Ljubljani.

Projekt KRA KRA Mladi za mlade pa ni edina aktivnosti Layerjeve hiše ob bližajočem se kulturnem prazniku. “Layerjev hibridni program ali program križanec med spletno in fizično prisotnostjo umetniškega udejstvovanja na kulturni dan prinaša številne vsebine, vredne veselega pričakovanja,” so sporočili iz Layerjeve hiše, s katero upravlja Zavod Carnica.

V virtualnem prostoru se bo na spletnih kanalih Layerjeve hiše odvil pogovor s pesnicama Layerjeve založbe Mirjam Dular in Andrejo Kosec. Z glasbeno-pripovedovalskim večerom za odrasle Zgodbe o smrti in ljubezni pa se bosta predstavila Renata Lapanja in Andrea Pandolfo.

V galerijskih prostorih odpirajo več razstav. Kristina Rutar se v kiparskem delu Tik pred predstavlja z izčiščenimi skulpturami. Helena Tahir na razstavi z naslovom Odtisi/vtisi/zapisi II spoznava nove možnosti znotraj že poznanih procesov umetniške grafike in nadgrajuje svoje umetniške eksperimente na področju zvočne in prostorske instalacije. Tilyen Mucik predstavlja fotografski herbarij, Ulla Žibert pa razstavlja slikarsko serijo Senci verjameš, četudi je popolnoma izmišljena.

Na ulici medtem Layerjeva hiša začenja novo sezono, tokrat hibridnih razstav v javnem prostoru in na spletu, ki letos potekajo v sklopu bienala tekstilne umetnosti BIEN 2021. Kot prve predstavlja škofjeloške Kreativnice. V mestnem jedru Kranja pa bodo lahko mimoidoči na uličnih plakatih brali pesmi Impresije iz osame, ki so prispele na poziv med spomladanskim valom.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button