Kultura

Chris Anthony v Bovcu predstavil pot in uspeh filma Misija Mangart

Chris Anthony je v Bovcu predstavil celotno pot do končne različice svojega filma Misija Mangart – “Neznana zgodba o 10. gorski diviziji iz 2. svetovne vojne”. Film odkriva zgodbo o smučarski tekmi ameriške vojske na Mangartu in že navdušuje občinstvo.

Misija Mangart je filmski projekt profesionalnega smučarja Chrisa Anthonyja, ki je pred leti s pomočjo brigadirja v pokoju Janeza Kavarja po naključju odkril zgodbo o smučarski tekmi 10. gorske divizije ameriške vojske, ki so jo na Mangartu izvedli 3. julija 1945.

Po prvem navdušenju nad edinstveno zgodbo je Anthony načrtoval najprej snemanje kratkega desetminutnega filma, vendar pa je z brskanjem po arhivih in raziskovanjem zgodbe dobival vedno več materiala in širšo sliko. Nastal je enourni film, ki govori o razvoju in poti 10. gorske divizije ameriške vojske, o tem, kako je prišla na to območje in predvsem, zakaj in kako so se vojaki odločili, da bodo na Mangartu pripravili smučarsko tekmo in jo tudi izvedli.

Dokumentarec, ki prikazuje edinstveno zgodbo prve ameriške smučarske enote, je Anthonyjev prvi filmski projekt. Sredstva za film je prejel večinoma z donacijami, sam pa je poskrbel za scenarij, režijo, montažo in produkcijo. Kot še poudari avtor filma, njegov namen ni ustvarjanje dobička, ampak bo vsa prejeta sredstva namenil za svoj mladinski projekt, v okviru katerega skrbi za izobraževanje ameriških otrok.

Anthony je v ZDA film že prikazal različnim manjšim skupinam gledalcev, med drugim trenutnim vojakom 10. gorske divizije, ki so ga sprejeli z navdušenjem. Brez večjih namenov in pričakovanj je film prijavil tudi na več evropskih filmskih festivalov. Za enega od večjih uspehov šteje predvsem nagrado filmskega festivala v Cannesu, kjer je Misija Mangart postala aprilski zmagovalec v kategoriji zgodovinskih filmov.

Na ponedeljkovi novinarski konferenci se je Anthony zahvalil brigadirju Kavarju za vso pomoč in mu v znak zahvale podaril filmski poster s svojim podpisom in podpisom smučarke Mikaele Shiffrin. Ta v filmu upodobi zgodbo Deborah Bankart, odlične smučarke, ki je imela v 10. gorski diviziji pomembno vlogo, sodelovala je tudi pri rekrutiranju fantov in mož.

Premiero filma na ameriških tleh načrtujejo na dan veteranov, 11. novembra, v Koloradu. Prvotna svetovna premiera filma je bila sicer najprej načrtovana junija 2020 v Bovcu, a je pandemija koronavirusa načrte spremenila. Pred slovensko premiero želijo film prevesti v slovenščino, nato bodo dogodek ob prvem javnem predvajanju filma pripravili tudi na slovenskih tleh, predvidoma prihodnje leto.

Z avtorjem filma vsa leta sodeluje tudi Občina Bovec. Župan Valter Mlekuž je na ponedeljkovem srečanju poudaril, da si želijo, da bi čim prej lahko izpeljali premiero v Bovcu, saj to pomeni veliko reklamo tako za Bovško kot celotno Slovenijo. Film bo po njegovem mnenju v dolino Soče privabil predvsem nove obiskovalce iz ZDA.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button