Cameron Crowe bo režiral film o pevki Joni Mitchell

Kanadska pevka Joni Mitchell z režiserjem Cameronom Croweom pripravlja scenarij za film o svojem življenju. Po pisanju britanskega Guardiana naj bi Crowe film snoval že dlje časa. Režiser že dolgo prijateljuje s pevko in jo je leta 2017 spremljal tudi na njenem prvem javnem nastopu – podelitvi grammyjev – po okrevanju po možganski anevrizmi.

 

Crove je zaslovel kot najstnik s pisanjem za reviji Rolling Stone in Creem, pozneje pa se je zapisal filmskemu ustvarjanju. Sicer v zadnjem obdobju ni režiral celovečernega filma, in sicer vse od romantične komedije Aloha leta 2015, ki je bila deležna kritik zaradi zasedbe Emme Stone v vlogi lika s havajskim in kitajskim poreklom. Leta 2019 je produciral dokumentarec David Crosby: Remember My Name, ki govori o folk-rock pevcu in piscu besedil, ki je umrl januarja letos, so spomnili pri britanskem časniku.

Joni Mitchell, ki je nedavno prejela Gershwinovo nagrado ameriške Kongresne knjižnice, je prva glasbenica iz Kanade, ki je prejela to nagrado. Kongresna knjižnica jo podeljuje za življenjski prispevek k popularni glasbi. Pred njo so jo med drugim dobili Paul McCartney, Billy Joel, Willie Nelson, Stevie Wonder in Carole King.

Danes 79-letna glasbenica velja za eno najbolj vplivnih pevk in tekstopisk 70. let prejšnjega stoletja. Mnogi poznavalci in njeni kolegi jo še vedno štejejo za najpomembnejšo pionirko folka. Med drugim je napisala pesem Woodstock za zasedbo Crosby, Stills, Nash & Young kot hvalnico največjemu festivalu hipijevskega gibanja. Prejela je tudi več grammyjev in bila sprejeta v Dvorano slavnih rock and rolla.

Zaradi zdravstvenih težav leta 2015 začasno ni mogla govoriti ali hoditi, pred kratkim pa je, kot omenjeno, naredila prve korake nazaj pod žaromete.

Source
STA
Back to top button