Znani bodo dobitniki grammyjev

V Los Angelesu bo danes potekala 63. podelitev glasbenih nagrad grammy, ki jo bo mogoče spremljati zgolj v prenosu, sestavljali pa jo bodo prepleti živega dogajanja in posnetkov. Med nominiranci je v ospredju priznana glasbenica Beyonce, ki je za nagrado nominirana v devetih kategorijah, sledita ji Dua Lipa in Taylor Swift s šestimi nominacijami.

 

Beyonce je letos za grammyja v kategoriji za posnetek leta nominirana s skladbo Black Parade, ki jo je junija izdala ob množičnih protirasističnih protestih in ponovno povečanemu nasilju nad temnopoltimi Američani, Black Parade pa tekmuje še v kategorijah za pesem leta, za najboljšo R&B izvedbo in najboljšo R&B pesem. Beyonce so nominirali še za najboljši video za Brown Skin Girl ter za najboljši glasbeni film Black Is King, za sodelovanje z Megan Thee Stallion pri skladbi Savage pa si je prislužila še nominaciji za najboljšo rap izvedbo in najboljšo rap pesem.

S po šestimi nominacijami Beyonce sledita Dua Lipa in Taylor Swift. Taylor Swift si je med drugim prislužila nominacijo za album leta Folklore, singl z albuma Cardigan pa nominacijo v kategoriji za pesem leta, pri kateri je v ospredju avtorski pečat dela, medtem ko pri posnetku leta nagrajujejo celotno produkcijsko ekipo, ki stoji za skladbo.

Poleg omenjenih so za pesem leta nominirane tudi skladbe, ki jih so/podpisujejo Roddy Ricch (The Box), lanska velika zmagovalka Billie Eilish (Everything I Wanted) in raper Post Malone (Circles).

Kot ob razglasitvi nominacij poroča francoska tiskovna agencija AFP, je v letošnjem letu, ko je epidemija novega koronavirusa izjemno prizadela glasbeno industrijo, med nominiranci v glavnih kategorijah zaznati porast plesnega popa. Prav tako si je glavne nominacije prislužilo veliko izvajalk.

Med svežimi imeni je s petimi nominacijami v ospredju pevka in avtorica Brittany Howard, sicer bolj znana kot pevka skupine Alabama Shakes, ki je pozornost pritegnila s studijskim prvencem Jaime. Štiri nominacije je v glavnih pop kategorijah prejel Justin Bieber, prav toliko pa sta si jih prislužila tudi Billie Eilish in raper DaBaby.

Razglasitev nominacij je spremljalo tudi razočaranje glasbenika The Weeknda, ki ni prejel nobene, kljub temu, da je bil njegov letošnji album After Hours s singlom Blinding Lights izjemno dobro sprejet in je osvajal vrhove lestvic. Glasbenik je pred nekaj dnevi protestno naznanil, da zaradi korupcije pri izboru nominirancev svoji založbi ne dovoli več prijav skladb za nagrade grammy.

Source
sta.si
Back to top button