Zdaj gre zares: danes bodo znani nominiranci za oskarje

Na zahodni obali bodo morali vstati ob petih zjutraj

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti bo navsezgodaj, ob petih zjutraj – ob našem času ob pol dveh popoldne – v los Angelesu v živo razkrila letošnje nominirance za oskarje. Za nominacijo za najboljši film pride v poštev 366 filmov.

Nominirance v 23 kategorijah bosta v prenosu v živo razkrila zakonca Nick Jonas in Priyanka Chopra.

Za nominacijo v najpomembnejši kategoriji morajo filmi sicer tradicionalno izpolnjevati več čisto tehničnih zahtev, kot so dolžina in minimanšlno obdobje distribucije v kinih, a so člani akademije tokrat kriterije zaradi pandemije nekoliko omilili.

Prepad med kinom in pretočnimi platformami dokončno padel
Pred pandemijo so morali biti filmi, da so se lahko potegovali za nominacijo, dolgi več kot 40 minut, do predvidenega datuma pa so morali biti na ogled v kinu v najmanj šestih večjih ameriških mestih. Zaradi zaprtih kinematografov v času pandemije pa je akademij, ki šteje več kot 9000 članov, sklenila, da v izbor za nominacijo izjemoma spusti filme, ki so bili namesto v kinodvoranah predvajani preko pretočnih kanalov.

Med filmi, ki veljajo za favorite za nominacijo, so vestern Paula Greengrassa News of the World s Tomom Hanksom in Heleno Zengel, biografski film Mank režiserja Davida Fincherja o scenaristu Hermanu J. Mankiewiczu in danska drama Nažgani Thomasa Vinterberga. Prav tako se med favoriti za nominacije pojavljajo filmi The Trial of the Chicago 7 v režiji Aarona Sorkina, Nomadland režiserke Chloe Zhao s Frances McDormand v glavni vlogi in Promising Young Woman v režiji Emerald Fennell.

Podelitev 93. oskarjev se bo odvila 25. aprila – tako pozno v letu jih niso podeljevali še nikoli.

Lani je bilo do nominacije za najboljši film upravičenih 344 filmov. Oskarja za najboljši film je nato prvič v zgodovini podeljevanja nagrad dobil tujejezični film, in sicer satira Parazit južnokorejskega režiserja Boonga Joon-hoja.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button