Za knjižni sejem v Bologni izbrali 79 ilustratorjev, iz Slovenije Ano Maraž

Za mednarodni sejem otroških knjig, ki bo v začetku aprila potekal v Bologni, častna gostja pa bo Slovenija, so izbrali ilustratorje, ki se bodo predstavili na razstavi kot eni najdlje trajajočih pobud sejma. Mednarodna žirija je izbrala dela 79 ilustratorjev iz 31 držav, iz Slovenije Ano Maraž. Dela bodo na ogled med 8. in 11. aprilom.

Sejem, namenjen iskanju novih trendov in talentov v svetovni ilustraciji, bo potekal 61. po vrsti, ilustratorsko razstavo pa so na njem uvedli že kmalu po ustanovitvi, da bi na ta način predstavili najboljše iz svetovne ilustracije. Kot so zapisali organizatorji, je razstava skozi desetletja spremljala razvoj sveta otroških knjig, sledila njihovemu razvoju in prepoznavala ustvarjalno dinamiko: od tradicije ilustriranih zgodb do prihoda knjige kot pretežno vizualnega izraznega medija.

Za letošnjo 58. razstavo se je prijavilo skupno 3520 ilustratorjev s 17.600 deli. Avtorji prihajajo iz 81 različnih držav in regij. Žirija, v kateri so mednarodni strokovnjaki za ilustracijo za otroke in mladino, se je po spletnem sestanku in izboru 344 ilustratorjev v začetku januarja osebno zbrala v Bologni ter za razstavo izbrala 78 sklopov ilustracij, ki jih je prispevalo 79 ilustratorjev iz 31 držav.

Iz Slovenije je izbrala Ano Maraž, rojeno leta 1985. Diplomirala je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani na oddelku za likovno pedagogiko. Njene ilustracije so izšle v knjigah Kako dolg je čas in Božaj veter, za zadnjo je leta 2021 prejela nagrado za najboljšo ilustracijo v kategoriji knjižne ilustracije. Njena dela izhajajo v revijah Cicido in Ciciban.

Kot so sporočili s sejma, bodo izbrane ilustracije v svoji izvirni obliki razstavljene v središču sejma, kjer bodo na ogled strokovni javnosti iz založniškega sveta. Razstava v tej obliki pomeni odskočno desko za obetavne mlade umetnike, da povečajo svojo prepoznavnost, tistim z ustaljeno kariero pa omogoča, da odkrijejo nove možnosti.

Razstava bo od 8. do 11. aprila odprta tudi v galeriji prek spletne strani sejma. Po koncu sejma bodo dela potovala tudi v kulturna prizorišča večjih svetovnih mest, najprej na Japonsko, v Korejo in na Kitajsko.

Na samostojni razstavi se bo letos predstavil italijanski ilustrator Andrea Antinori.

Država častna gostja v Bologni bo tokrat Slovenija. Predstavitev na sejmu pripravljajo na Javni agenciji za knjigo RS.

Preverite tudi
Close
Back to top button