Wimu Wendersu častno srce Sarajeva in poklon v programu Posvečeno

Poudarki zgodbe
  • Sarajevski filmski festival bo potekal od 13. do 20. avgusta.

Filmski festival v Sarajevu bo v letošnji 27. izdaji častno srce Sarajeva podelil nemškemu filmarju Wimu Wendersu, poklonil pa se mu bo tudi s programom Posvečeno. “Presrečni smo, da se bomo lahko poklonili eni osrednjih osebnosti svetovne kinematografije,” so na uradni spletni strani zapisali organizatorji.

 

“Wim Wenders s svojim delom na področju vizualnih umetnosti kot izjemni filmski ustvarjalec in fotograf občinstvu vedno prinese nepozabne zgodbe in čustva,” je povedal direktor festivala Mirsad Purivatra.

Častno srce Sarajeva mu bodo podelili kot priznanje za izjemen doprinos k filmski umetnosti, v sklopu programa Posvečeno pa bodo prikazali retrospektivo njegovih filmov. Režiser bo po napovedih organizatorjev izvedel tudi mojstrski tečaj, na festivalu pa bodo pripravili še posebno projekcijo obnovljene različice njegovega filma Hotel za milijon dolarjev, s katerim je leta 2000 na mednarodnem festivalu v Berlinu osvojil srebrnega medveda.

Wenders se bo na sarajevski filmski festival vrnil deset let po prvem obisku: leta 2011 je predstavil svoj 3D film Pina, celovečerni dokumentarni poklon legendarni koreografinji Pini Bausch (1940-2009). Istega leta je predaval udeležencem programa Talenti Sarajeva, izobraževalnega programa, ki ga je sarajevski festival organiziral v sodelovanju z Berlinalom in njegovim programom Talenti Berlinala.

Mednarodno prepoznavnost je pridobil v 70. letih 20. stoletja kot eden od začetnikov novega nemškega filma in velja za enega najpomembnejših avtorjev v filmski zgodovini. Preboj mu je prinesel film Prijatelj iz Amerike (1977) in od takrat neprekinjeno deluje v Evropi in ZDA ter v Latinski Ameriki, Aziji in Avstraliji.

Na festivalih po vsem svetu je prejel številne nagrade, med drugim tudi zlato palmo v Cannesu in nagrado britanske filmske akademije bafta za film Pariz, Teksas (1984), zlatega leva v Benetkah za Stanje stvari (1982) in nagrado za najboljšega režiserja v Cannesu za Nebo nad Berlinom (1987). Njegovi dokumentarni filmi Buena Vista Social Club (1999), Pina (2011) in Sol zemlje (2014) pa so bili nominirani za oskarja, so spomnili na sarajevskem festivalu.

Leta 2015 so mu na Berlinalu podelili častnega zlatega medveda za življenjsko delo, pred tem je leta 2005 dobil častnega leoparda na festivalu v Locarnu.

Source
sta.si
Back to top button