V Zagrebu gostujoča razstava na temo ohranjanja umetnin

V Muzeju sodobne umetnosti (MSU) Zagreb bodo drevi odprli razstavo Od blizu / Izbliza, ki je različica razstave Od blizu: Ohranjanje, varovanje in konserviranje-restavriranje del moderne in sodobne umetnosti, ki je bila že na ogled v Moderni galeriji v Ljubljani. Pri razstavi, ki je večletni projekt, se je povezalo šest partnerskih ustanov.

Mednarodni projekt odstira raznolikost v pristopih reševanja modernih in sodobnih umetnin. Del projekta je bila obsežna razstava v Moderni galeriji v Ljubljani, ob kateri sta nastala katalog in trojezična znanstvena monografija, v nastajanju pa je tudi spletna stran. Razstava z obema publikacijama izpostavlja etična vprašanja, rezultate naravoslovnih raziskav, tehnologijo nastajanja umetnin ali razloge za nastale poškodbe, konservatorsko-restavratorske posege, včasih pa rešitve, povezane s preventivno konservacijo, piše v sporočilu za javnost.

Razstavo so v Moderni galeriji v Ljubljani odprli decembra 2022 v sklopu 15. konservatorsko-restavratorske transverzale. Kot so tedaj zapisali v galeriji, pri konserviranju-restavriranju umetnin, zlasti modernih in sodobnih, ni rutine. Kot so pojasnili, je pri nekaterih modernih umetninah mogoče vsaj delno še slediti pravilom obravnavanja, ki veljajo za starejše umetnine, tako sta denimo umetnika Marij Pregelj in Gabrijel Stupica še upoštevala tehnološka pravila, že pri drugih umetninah s srede prejšnjega stoletja in še posebej pri sodobnejših delih pa to ne velja več.

Pri projektu sodeluje šest institucij: tri nosilne so MG+MSUM Ljubljana, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in MSU Zagreb. Pridružene pa so še Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Restavratorski center ZVKDS in ALU Zagreb. Pri projektih, katerih rezultati so pripomogli h končni podobi predstavljenega, so sodelovali tudi študenti in študentke z nekaterih drugih fakultet Univerze v Ljubljani, z zagrebških fakultet UMAS in FBF ter Atelje Vasko Lipovac v Splitu in Center za forenzične preiskave, raziskave in izvedenska mnenja Ivan Vučetić v Zagrebu.

Razstava bo v MSU Zagreb na ogled do 25. avgusta.

Back to top button