V Versajski palači na ogled ogromno vezeno delo Eve Jospin

V Oranžeriji Versajske palače v bližini Pariza je do 29. septembra na ogled velikansko vezeno delo francoske umetnice Eve Jospin, ki velja za eno od največjih imen v svetu sodobne umetnosti. Vezeno delo je narejeno iz svile, bombaža in jute. Izdelali so ga v indijskem mestu Mumbai.

Delo Jospin je dolgo več kot 100 metrov in meri 350 kvadratnih metrov. Poimenovano je Chambre de soie (Svilena soba).

Monumentalno delo pod kamnitim obokom stavbe iz 17. stoletja deluje kot panoramska slika. Predstavlja namišljeni vrt z gozdovi, slapovi in jamami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Nikoli si nisem drznila sanjati, da bom tukaj razstavljala” je ob nedavnem odprtju razstave povedala 49-letna umetnica, ki je sicer znana po svojih monumentalnih kartonskih instalacijah. Dodala je, da je njeno delo v Versajski palači na ogled v ogromni dvorani brez vsake dekoracije, ki je le redko odprta za javnost. Umetnica je v preteklosti že razstavljala v prostorih velikih dimenzij, kot je na primer papeževa palača v Avignonu.

Vezeno delo je Jospin, hči nekdanjega francoskega premierja Lionela Jospina, prvotno ustvarila za modno revijo jesensko/zimske kolekcije 2021/22 modne hiše Dior.

V Versajski palači je delo prvič predstavljeno na popolnoma linearen način. Poleg tega je umetnica ustvarila dodatne prizore in pri tem med drugim navdih poiskala v Versajskem vrtu.

“Navdihnila sta me Enceladov gaj in zdaj že izginuli labirint (v Versajskih vrtovih),” je še povedala Jospin, ki je postala svetovno znana leta 2016 s svojim gigantskim panoramskim prizorom gozda iz kartona, ki je bil na ogled v Louvru.

Back to top button