V Versaillesu prenavljajo zasebni teater Marie Antoinette

V Versaillesu prenavljajo gledališče, ki si ga je dala postaviti francoska kraljica Maria Antonietta. Ljubiteljica glasbe in teatra se je po besedah vodje konservatorske skupine Raphaela Massona tja rada umaknila s svojim spremstvom. Kot je dodal, je bilo v 18. stoletju modno, da so si veljaki privoščili gledališče na svojih posestvih.

Na tem odru je tudi sama nastopala, leta 1785 še zadnjič, in sicer v vlogi Rozine v Rossinijevi operi Seviljski brivec. Predstavo si je ogledal tudi komediograf Pierre Beaumarchais, po čigar komediji je libreto za opero napisal Cesare Sterbini.

Kot je poudaril Mason, je to edino ohranjeno gledališče iz 18. stoletja, ki ima še vedno ohranjen originalni sistem premikanja scen. Ta je bil za tedanji čas zelo inovativen, saj je s pomočjo tirnic zagotavljal premikajoče se kulise, je pojasnil Mason. Ohranjene so tudi tri scene, ki ponazarjajo podeželski interier, gozd in Minervin tempelj, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Gledališče z 250 sedeži in rustikalno notranjostjo je v času francoske revolucije veljajo za ničvredno, zato ni bilo nikoli prodano, še piše AFP.

Foto: Wikipedia/Starus

Marija Antoinetta (1755-1793) se je rodila na Dunaju kot hči Marije Terezije in Franca I. Leta 1770 se je poročila s francoskim prestolonaslednikom Ludvikom, kasnejšim francoskim kraljem Ludvikom XVI., da bi utrdili zvezo med Habsburžani in francoskim dvorom.

Rodila je hčer in dva sinova. Med Francozi je bila zaradi tujega rodu, bizarnosti, zapravljivosti in lahkomiselnosti nepriljubljena. Po revoluciji leta 1789 je z nepopustljivostjo pri obrambi kraljevih pravic precej prispevala k neuspešnosti pogajanj kraljeve strani z novimi oblastniki. Leta 1791 je skušala z družino zbežati iz Pariza, a so jo ujeli in zaprli. Leta 1793 so jo usmrtili z giljotino.

V zgodovino se je zapisala kot škandalozno ravnodušna do stradajočih revnih. Pripisujejo ji izjavo: “Če nimajo kruha, naj jedo potico,” za katero sploh ni dokazano, da jo je v resnici izrekla.

Source
STA
Back to top button