V Slovenski matici simpozij o Ivanu Tavčarju

V Slovenski matici danes poteka osrednji simpozij ob vseslovenskem letu Ivana Tavčarja, ki bo z različnih vidikov osvetlil njegov pomen literarno-umetniškega, kulturnega, političnega in odvetniškega delovanja. Simpozij je del obeleževanja stote obletnice Tavčarjeve smrti.

Tavčar velja za avtorja ikoničnih zgodb iz življenja Poljanske doline, vodilnega ustvarjalca slovenskega realizma in enega največjih pripovednikov v zgodovini slovenske literature.

Na današnjem osrednjem simpoziju, razdeljenem na več vsebinskih sklopov, ki se dotikajo Tavčarjevega življenja in delovanja, bodo spregovorili števili ugledni strokovnjaki.

O Tavčarju v spominjanju sorodnikov bo spregovorila Marjeta Zorc, o njegovi literarni dediščini pa Igor Grdina, Timothy Pogačar in Urška Perenič. Kakšna je Tavčarjeva literarna dediščina, bosta osvetlila tudi Milena Mileva Blažič in Jernej Kusterle. O Tavčarju kot politiku in društveniku bodo spregovorili Andrej Rahten, Jurij Perovšek in Ignacija Fridl Jarc. Kakšen je bil Tavčar kot odvetnik in član telovadnega društva Sokol pa Peter Čeferin in Ivan Čuk.

Simpozij organizirata Slovenska matica in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani. Dogodek bosta vodili Ignacija Fridl Jarc in Urška Perenič.

Pisatelj, odvetnik in politik Ivan Tavčar, ki se je rodil 28. avgusta 1851 v Poljanah nad Škofjo Loko in velja za enega najpomembnejših literarnih ustvarjalcev realizma na Slovenskem in politikov tedanje liberalne stranke, je umrl v Ljubljani 19. februarja 1923. Ob okrogli obletnici njegove smrti je vlada letošnje leto razglasila za Tavčarjevo leto.

Back to top button