V Slovenj Gradcu odmev del Pina Piggija skozi oči Ištvana Išta Huzjana

V okviru raziskovalne rezidence Popotovanje po Arte Utile bodo v galeriji nevladne organizacije raum AU v Slovenj Gradcu ob 17. uri odprli razstavo Archivio Utile: Kazimirjev paviljon umetnika Ištvana Išta Huzjana. Ta je pri ustvarjanju raziskoval dela Pina Poggija ter odnos javnega pohištva in druge infrastrukture do otrok in odraslih.

Raziskovalna rezidenca Popotovanje po Arte Utile je rezultat sodelovanja med nevladno organizacijo v javnem interesu raum AU in Koroško galerijo likovnih umetnosti.

K sodelovanju vabijo umetnike in teoretike, ki s svojimi raziskavami delom Pina Poggija odpirajo nove načine dojemanja in na podlagi tega sodobni umetnosti ponudijo nove perspektive, so sporočili iz organizacije raum AU.

Ištvan Išt Huzjan je četrti umetnik oz. raziskovalec na rezidenci v Poggijevem ateljeju. Med raziskovanjem je ustvaril Manifest Archivio Utile 5, ki se navezuje na Poggijeve manifeste, in objekt za javni prostor, imenovan Kazimirjev paviljon. Ta se navezuje na Poggijeve AU environmente in povezuje tudi tradicijo razstav otroške risbe v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Med rezidenco je Huzjan med drugim raziskoval odnos javnega pohištva in druge infrastrukture do otrok in odraslih. Tudi razstave, pa naj gre za razstave otroške risbe ali druge, so vedno postavljene za odrasle – očišče je navadno nekje med 150 in 160 centimetri, prilagojeno torej povprečnemu odraslemu in je za otroke absolutno previsoko.

To dognanje ga je vodilo v izdelavo Kazimirjevega paviljona, katerega model bo na ogled na razstavi v galeriji raum AU. Kazimirjev paviljon je 10 metrov dolga stena, zavita v obliki dveh črk S, visoka 1,5 metra in sezidana iz opeke na zelenici v javnem prostoru. Objekt bo namenjen ustvarjanju in razstavljanju otroških umetniških del. Na ta način se bodo otroci počutili povezane v svet odraslih, odraslim pa bo pomagalo razumeti otroke, so še navedli v organizaciji raum AU.

Razstava bo na ogled do 31. januarja 2024.

Back to top button