V okviru projekta Kaštelir nastala tudi slikanica

V okviru evropskega projekta Kaštelir, katerega rdeča nit so ostanki gradišč – kaštelirjev, so danes predstavili slikanico Sveti meč pravice avtorice Tine Rožac. Sicer so danes predstavili tudi dosedanje raziskave na območju kaštelirja nad Kortami in načrte.

Danes predsttavljena slikanica je trenutno na voljo le v elektronski obliki v štirih različnih jezikih, avtorica pa si želi, da bi bila bralcem na voljo tudi tiskana izdaja. Slikanica skozi zgodbo o načinu življenja nekdanjih prebivalcev kaštelirjev, njihovih vrednotah, navadah in ritualih, še zlasti pa za tedanje čase mogočnih utrdbah približa bralcem kulturo kaštelirjev.

“Zgodba je začela nastajati pred dobrim letom dni, ko sva se z Darkom sestala ob kavici v istrskem zaledju. Dogovorila sva se, kakšen naj bo grob okvir zgodbe in predvsem, kakšno naj bo zgodovinsko ozadje. Založil me je s kupom literature in slik iz bronaste dobe – kaštelirjev, nakita, obrti, orodij, orožij, rastlin, jedi, oblačil itd. In tako se je začela moja zgodba o kaštelirjih,” je zamisel o nastanku slikanice predstavila avtorica.

Tina Rožac je med potepanji po domačih krajih razmišljala, kako so ljudje nekoč živeli, kako so gradili zidove, kako so se varovali pred divjimi prašiči, pred drugimi zvermi, kaj so si kuhali, kaj so pravzaprav ves čas počeli in kako so se med njimi spletale različne vezi. Počasi se je tako spletla zgodba mladih junakov Dite in Avika.

Na današnji novinarski konferenci Občine Izola so predstavili tudi dosedanje delo projekta Kaštelir – Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja.

Iztok Škerlič je predstavil tudi dosedanje raziskave na območju kaštelirja nad Kortami in načrte. Med drugim bodo na tem območju urejene različne tematske poti, območje bo opremljeno z informativnimi tablami, didatktičnimi elementi in arheopeskovnikoma za najmlajše, pedagoško točko s fotookvirjem, ki bo nudil pogled na soline, ter večnamenskim odrom z manjšim amfiteatrom. V preddverju doma krajevne skupnosti v Kortah pa bo urejena informacijska točka za obiskovalce.

Projekt Kaštelir se je začel oktobra 2018, zaključil pa se bo konec letošnjega junija. Rdečo nit predstavljajo ostanki gradišč (kaštelirjev), kulturne dediščine, ki izhaja iz prazgodovinskega obdobja, iz bronaste in železne dobe. Njihova presenetljiva gostota na širšem območju Primorske, Istre in Kvarnerja priča o skupnih naravnih danostih in skupni zgodovini ter enovitosti tega območja v prazgodovini.

Z zaraščanjem gradišč, izseljevanjem lokalnega prebivalstva ter izgubo tradicije in povezav s starodavno preteklostjo se izgublja tudi znanje o takrat rastočih rastlinah tega območja in njihovi uporabi. Zato je glavni namen projekta aktivno ohranjati dediščino gradišč z njihovim ovrednotenjem, zaščito, oživitvijo ter promocijo.

Source
sta.si
Back to top button