V Mali Drami premiera Tanga poljskega absurdista Slawomirja Mrožka

V Mali Drami bo drevi premiera uprizoritve Tango poljskega dramatika Slawomirja Mrožka. Režijo podpisuje Luka Marcen, ki je o Tangu zapisal, da z mehanizmom komičnega stroja postaja natančna vivisekcija odnosov v zaostrenem času, ki – kljub nenehnemu poigravanju s konvencijami in žanri – nimajo nobenih barier in so zato lahko do konca brutalni.

V jedru igre poljskega absurdista Mrožka je radikalno razpadli svet, sodobna družba, le korak stran od svojega dokončnega propada. Izgubljeni so vsi ideali, vse ideje, vsa načela, celo vsa tradicija in ves družbeni red. Kar je ostalo, je kaos – kaos, ki naj bi bil subverziven in osvobajajoč odmik od okostenelosti in rigidnosti, vse bolj pa sam postaja generator okostenelosti in rigidnosti, ki stiska in duši.

A v svetu Tanga to nikogar ne skrbi: konec civilizacije, proti kateremu Mrožkovi liki suvereno plešejo, ne plaši, temveč vznemirja in kliče k praznovanju zmage nad vsakršnimi konvencijami. Vsaj na videz. Dokler se ne pojavi mladi izboljševalec sveta, mladi zagovornik starih tradicij, ki je pripravljen za poravnanje tečajev storiti prav vse, so na spletni strani ljubljanske Drame navedli režiserjeve besede.

Na novinarski konferenci je Marcen povedal, da ga je Tango pritegnil na treh ravneh. Najprej kot gradivo, ki omogoča poigravanje s kolektivnim uprizoritvenim pristopom. Na drugi Mrožek vzpostavlja svet, ki se giblje po tanki meji med groteskno-absurdno-komičnim in tragičnim. Med smešenjem, ironizacijo, satirizacijo sveta na eni ter popolnim propadom in kaosom na drugi strani. Kot vstopna točka pa se mu je zdela zanimiva tudi mikro situacija družine, ki je metafora za celotno družbo ali ves svet. Poskuša se oprijeti tega, kar je ostalo, a namesto, da bi zgradila nov svet, v vsakem trenutku oprimke še dodatno razgradi.

V predstavi igrajo Timon Šturbej, Maša Derganc, Jurij Zrnec, Saša Mihelčič, Saša Tabaković, Boris Mihalj in Eva Jesenovec.

Dramaturg je Rok Andres, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinje Ane Janc, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak.

Back to top button