V londonskem muzeju razstavo posvetili modni ikoni Naomi Campbell

V londonskem Muzeju Viktorije in Alberta so konec tedna odprli razstavo Naomi In Fashion. Z deli svetovno znanih oblikovalcev in fotografov se posvečajo karieri modne manekenke Naomi Campbell, njenemu ustvarjalnemu sodelovanju, aktivizmu in družbenemu vplivu. Je prva večja muzejska razstava, ki je posvečena manekenki.

Razstava na ogled postavlja na desetine videzov, ki so zaznamovali zgodovino mode v 40-letni karieri britanske manekenke. Podoba Campbelline garderobe je med drugim predstavljena z dragocenimi kosi modnih oblikovalcev, kot sta John Gallian za Dior in Alexander McQueen za Givenchy, njeno najljubšo svečo Diptyque, s hotelskimi copati Claridges in paketom antibakterijskih robčkov. V razstavnem prostoru se ob kovčku razteza tudi lutka, ki je oblečena v črn žamet in čevlje z visoko peto, ki poustvarjajo njen padec leta 1993 na modni brvi britanske modne oblikovalke Vivienne Westwood.

V zgornjem nadstropju razstave je stilist in nekdanji glavni urednik revije Vogue Edward Enninful kuriral razstavo s fotografijami Jean-Paula Goudeja in Maria Sorrentija, ki je v objektiv ujel manekenkino kljubovanje in temperament, ko je bila leta 2007 obsojena na pet dni družbenokoristnega dela v New Yorku, potem ko je pomočniku zalučala svoj telefon.

Razstava opozarja na rasistično problematiko modne industrije. Modni oblikovalec Yves Saint Laurent je nekoč zagrozil, da bo prekinil oglaševanje revije Vogue, in leta 1987 je Campbell postala prvi temnopolti model, ki je krasil naslovnico britanske revije, so zapisali pri francoski tiskovni agenciji AFP.

Mnogi so podvomili v odločitev uglednega muzeja, da muzejsko zbirko posvetijo manekenki, vendar je kustosinja razstave Sonnet Stanfill ob tem povedala, da vrhunski modni modeli niso zgolj modeli, ampak služijo tudi kot ustvarjalni navdih.

Campbell (1970) je pri rosnih 15. letih opazil modni agent v londonskem trgu Covent Garden. Kmalu se je pojavila na številnih naslovnicah modnih revij in reklamnih oglasih v New Yorku, Milanu in Parizu. V 90. letih preteklega stoletja je bila poleg supermodelov, kot so Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Christy Turlington in Linda Evangelista, stalnica na modnih brveh.

Back to top button