V Ljubljani sedmi festival ŠtudenTeater

V Ljubljani se s predstavo Slavko in Julija, ki je nastala v produkciji JSKD Nova Gorica in ZKD Nova Gorica, začenja sedma edicija festivala študentskih avtorskih predstav ŠtudenTeater 7.0. Na festivalu se bo v osmih predstavah predstavilo 45 ustvarjalk in ustvarjalcev. Sklenil se bo 14. aprila.

 

 

Festival študentskih avtorskih predstav ŠtudenTeater organizira Gledališče Glej v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD) ter Hišo otrok in umetnosti. Kot so zapisali, bodo po dveh letih koronskih različic vse predstave ponovno široko odprte za javnost.

Po besedah producenta za gledališko in lutkovno dejavnost pri JSKD Jana Pirnata, je pred nami osem novih gledaliških predstav iz treh univerzitetnih mest, ki so avtorski projekti študentov negledaliških programov. Poleg študentk in študentov iz Ljubljane, Maribora in Nove Gorice so se s snovalnim gledališčem spoznavali tudi mladi v Novem mestu, kjer bo ena predstava premiero doživela septembra.

“Ob sedmi izvedbi festivala ŠtudenTeater lahko ugotovimo, da si je študentsko gledališče izborilo prostor pod soncem. Dolgo epidemiološko stanje ni ustavilo ustvarjalnosti študentov. Navkljub vsemu so še vedno nastajale predstave. Slednje nas je ob rekordnem vpisu v ŠtudenTeater 7.0 še bolj utrdilo v prepričanju, da je avtorsko gledališče prava izrazna oblika za študente,” so Pirnatove besede navedli na spletni strani Gledališča Glej.

Lokaciji festivala bosta poleg Gledališča Glej, kjer bo izvedena tudi otvoritvena predstava festivala, še Skladovnica ter Hiša otrok in umetnosti.

Kot še piše na spletni strani Gledališča Glej, je ŠtudenTeater program za študente negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje in živeti oder. JSKD, Gledališče Glej, Moment v sodelovanju z GT22, Hiša otrok in umetnosti in ZKD Nova Gorica s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujejo in vodijo ideje študentov v okvirih avtorskega, plesnega, lutkovnega, performativnega in glasbenega gledališča.

V letošnji sezoni, ki se je začela oktobra 2021, so prvič uvedli dva izobraževalna modula – teoretskega in teoretsko-praktičnega. Po uvodnih skupinskih delavnicah in izobraževanju so se slušatelji razdelili v gledališke skupine, ki so bile oblikovane glede na polje zanimanja, ter skozi ustvarjanje avtorskih predstav razvili svojo lastno gledališko poetiko. Vsaki skupini je bil dodeljen mentor, ki ji je pomagal pri oblikovanju koncepta in predstave. V programu ŠtudenTeater je doslej nastalo 33 predstav.

Source
STA
Back to top button