V Ljubljani drugi mednarodni festival generativnih umetnosti Adela

V organizaciji društva Ljudmila se bo danes v Ljubljani začel drugi mednarodni festival generativnih umetnosti Adela. Letošnja izdaja se nagiba k trajnostnim praksam računalništva (permacomputing), medijsko arheološkemu vzpostavljanju dialoga s stroji in prebujanju neuresničenih potencialov analognosti. Potekal bo na treh prizoriščih do 2. junija.

Festival Adela je namenjen raziskovanju generativne umetnosti skozi prizmo odprtokodnih in alternativnih tehnologij, ustvarjalnega kodiranja, medijske arheologije, izdelovalnih procesov in eksperimentalne elektronike. Kot prizorišča bo tokrat združil Kino Šiška, Slovensko kinoteko in osmo/zo.

V Kinu Šiška je že na ogled skupinska razstava ustvarjalcev mlajše generacije Dorijana Šiška, Maje Bojanić, Mateja Mihevca in Lare Žagar, ki pod naslovom Navidezni teren predstavljajo dela, kot sta videoigra in instalacija.

Tudi osrednji sobotni dogodek bo v Kinu Šiška. Na prizorišču bo postavljen sejem generativnih umetnosti Parameter, ki bo gostil 14 domačih in tujih umetnikov. Sejem je namenjen predstavitvi in prodaji del, v katerih so ustvarjalno uporabljena generativna in algoritemska orodja, metode ali ideacije.

V tokratni drugi izdaji se bo osredotočil na prakse, ki prepletajo strojne in ročne tehnike, eksperimentalno prehajajo med digitalnim in analognim ter temeljijo na principih odprte kode, kreativnega kodiranja in trajnostnega računalništva. Na sejmu bodo razstavljene grafike, objekti, roboti, zini, instalacije, interaktivna dela in eksperimenti, so sporočili organizatorji.

Pripravili so tudi okroglo mizo Permacomputing in medijska arheologija v praksi ter delavnico Mehko prototipiranje, na kateri bodo udeleženci pod mentorstvom Verle Pennock in Michelle Vossen spoznavali, kako lahko z različnimi tehnikami, kot sta pletenje na tulcu in kvačkanje, ustvariti senzorje, ki se odzivajo na dotik.

Večer pred osrednjim dogodkom bo v osmo/zi potekal večer improviziranega kodiranja, pri katerem lahko sodeluje vsak. Dan za njim pa bodo v Slovenski kinoteki razmišljali o tem, kaj se lahko naučimo iz dialoga s stroji in raziskovanja zgodovine računalništva ter kakšen ustvarjalni potencial ima tehnologija. Gosta bosta medijska arheologa Wolfgang Ernst in Joost Rekveld, so še sporočili iz laboratorija za znanost in umetnost Ljudmila.

Back to top button