V Kulturnici LGL premierno avtorski projekt Martina Mlakarja o glasni tišini po smrti človeka

V Kulturnici Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi premierna uprizoritev avtorskega projekta Martina Mlakarja Kidričeva 29c. Kidričeva 29c prek medija predmetnega gledališča uprizarja “glasno tišino”, ki nastane po smrti človeka. Mlakar je predstavo režiral skupaj z dramaturginjo predstave Tajdo Lipicer in v njej tudi igra.

V stanovanju drugega nadstropja Kidričeve 29c je edino, kar v njem še živi, spomin. Gre za spomin, ki uradne zgodovine ne zanima, temveč zaznamuje neko drugo, osebno zgodovino. Spomin na prijatelja iz otroštva. Spomin, ki ga greni občutek krivde. Spomin, ki je vtisnjen v prostor in predmete v njem. Stanovanje tako postane kontemplativen prostor, predmeti pa prenehajo biti zgolj lastnina in postanejo artefakti, tihe, a zgovorne priče nekega življenja.

Kidričeva 29c predmete osmisli kot nosilce lastnega ali podedovanega spomina, kot sprožilce, ki govorijo o nekem življenju, a obenem porajajo preplet pripovedovalčeve naivnosti in obžalovanja. In kljub temu da avtor predmete animira, prostoru ne more povrniti življenja, s katerim je bil nekoč prežet, so zapisali pri LGL.

Avtorja likovne podobe Kidričeve 29c sta režiser Mlakar in scenograf predstave Damir Leventić. Oblikovalka glasbe in zvoka je Darja Hlavka Godina.

Martin Mlakar (1996) je mlad igralec in gledališki ustvarjalec, ki je leta 2023 zaključil študij na AGRFT z magisterijem iz umetniške besede. Med študijem je za vlogo Viktorja v produkciji Viktor ali Otroci na oblasti prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Igral in soustvarjal je tudi v predstavi V imenu matere (SNG Drama, režija Ivica Buljan) in začel sodelovati z RTV SLO pri sinhronizaciji risank. Kot igralec animator se je leta 2022 zaposlil v Lutkovnem gledališču Maribor, z letom 2024 pa je postal član igralskega ansambla LGL.

Tajda Lipicer (2000) je magistrska študentka dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT, diplomirala je z dramaturško analizo uprizoritvenih načel v sodobnem lutkovnem gledališču. Poleg študijskih produkcij na AGRFT je kot dramaturginja sodelovala pri uprizoritvi Palčica (Lutkovno gledališče Ljubljana, režija Maja Kunšič) ter pri produkciji Mladega odra Amo SNG Nova Gorica Dnevi, ki se ti morajo zgoditi (režija Maruša Kink). Na RTV SLO sodeluje kot scenaristka pri oddajah Firbcologi in Studio Kriškraš ter kot prevajalka otroških risanih serij. Bila je sourednica revije Adept in del mednarodne kuratorske ekipe festivala MittelYoung v organizaciji festivala MittelFest. Je članica strokovnega sveta LGL.

Predstava Kidričeva 29c je nastala v okviru dolgoletnega programskega sklopa LGL BiTeater, ki mladim avtorjem omogoča prvo profesionalno avtorsko snovanje in raziskovanje znotraj širokega polja sodobne lutkovne umetnosti.

Back to top button