V kranjskem gledališču premiera predstave Harun in morje zgodb

V Prešernovem gledališču Kranj bodo drevi ob 19.30 premierno uprizorili fantazijski roman Salmana Rushdieja Harun in morje zgodb v režiji Ivane Djilas. Kot je na novinarski konferenci pred premiero napovedal direktor gledališča Jure Novak, se obeta večplastna, glasbeno in vizualno močna, celovita gledališka izkušnja.

Kratki roman Harun in morje zgodb je prvo delo, ki ga je Rushdie napisal za Satanskimi stihi in po dveh letih tišine po izrečeni smrtonosni fatvi. Posvetil ga je svojemu sinu, od katerega je bil nekaj časa prisilno ločen, predvsem pa tematikam, ki so ga v tistem času osebno in tudi filozofsko najbolj zadevale, torej vprašanju svobode govora in svobodi nasploh. Roman odpira tudi vprašanje smisla in koristnosti umetnosti.

Zgodba se začne v revnem, žalostnem mestu, kjer mladi Harun živi s svojim očetom Rašidom, slavnim pripovedovalcem zgodb. Ko ju zapusti Harunova mati, oče zgubi dar pripovedovanja in sin se odpravi iskat navdih zanj do morja zgodb. Ko ga najde, ugotovi, da ga onesnažujejo privrženci tišine, vojska z zašitimi usti, ki ne verjamejo, da so zgodbe pomembne, če še resnične niso.

Kot je izpostavila režiserka Ivana Djilas, ki je tudi avtorica dramatizacije, ima Rushdiejev roman vse elemente fine družinske melodrame, križane s politično temo in postavljeno v pravljični svet. Uprizoritev se osredotoča na pripovedovanje zgodb, pri čemer igralci uporabijo vse možne načine pripovedovanja, ne le z besedami, temveč tudi z gibi, glasbo, plesom in različnimi animacijskimi tehnikami.

V predstavi nastopajo Borut Veselko, Živa Selan, Aljoša Ternovšek, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Željko Božič in Dominik Vodopivec. Scenografinja predstave je Sara Slivnik, kostumografinja Jelena Proković, avtorica videa Vesna Vega, avtor glasbe Boštjan Gombač, koreografinja Maša Kagao Knez, svetovalec za animacijo pa Brane Vižintin.

Back to top button