V Kinu Istra tudi animirani filmi Koyaa Kolje Sakside

Poudarki zgodbe
  • Projekt poteka v sodelovanju s partnerji iz Slovenije, Italije in Združenega kraljestva, v Sloveniji je organizator dogodkov Kino Otok. Projekt je podprt tudi z evropskimi sredstvi v višini 260.000 evrov.

Motovunski filmski festival je v okviru projekta Kino Istra / Cinema Istria od danes na spletu ponudil še vrsto filmov, med katerimi je tudi serija sedmih animiranih filmov Koyaa slovenskega avtorja Kolje Sakside. Gre za ogrevanje za projekcije filmov, ki bodo predvajani v živo v 12 mestih hrvaške in slovenske Istre. Partner projekta je Kino otok.

 

Kino Istra je prve filme na spletu letos ponudil konec januarja. Od danes pa do konca februarja bodo na spletni strani https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoistra na ogled kratki animirani filmi Sakside, a tudi kratki dokumentarec Hi Koyaa! režiserke Marine Andree Škop, ki pelje gledalce na sam začetek zgodbe o Koyi in odpira vrata zaodrja pri pripravi risank. Organizatorji so v današnjem sporočilu za javnost napovedali tudi izbiro kratkih animiranih filmov z mednarodnega festivala kratkega filma Corti a Ponte iz Benetk.

Na sporedu bo tudi hvaljeni hrvaški dokumentarec Tusta režiserja Andreja Korovljeva. Film govori o pevcu puljske punk skupine Kud Idijoti Branku Črncu, ki je bil kot delavec puljske ladjedelnice Uljanik heroj delavskega razreda, so še navedli organizatorji Kino Istra.

Ljubitelj politične drame bodo na svoj račun prišli s celovečercem Kraljestvo španskega režiserja Rodriga Sorogoyena, ki je zastavil vprašanje, ali sploh obstajajo meje v boju za moč in oblast. Film je leta 2019 dobil sedem španskih filmskih nagrad goya, vključno za najboljši celovečerec.

V februarskem programu Kina Istra je še avstralski film Rdeči pes Modri režiserja Kriva Stendersa. Film o psu, ki v Avstraliji išče svojega lastnika, je namenjen otrokom, pa tudi družini. Gre za enega tistih filmov, ki zaznamujejo otroštvo in ostajajo v spominu vse življenje. Navdihnjen je z resničnim dogodkom, so še napovedali. Vsi filmi bodo na voljo uporabnikom iz Slovenije in Hrvaške.

Projekt Kino Istra so začeli lani, a so bili prisiljeni zaradi pandemije bolezni covid-19 zaustaviti organizacijo filmskih večerov z občinstvom. S filmskega festivala v Motovunu so še napovedali, da bodo s projekcijami filmov v živo nadaljevali takoj, ko bo to dovoljevala epidemiološka situacija. Za letos pripravljajo približno 150 projekcij, posebnih dogodkov, delavnic in gostovanj v dvoranah ter na prostem. Program bo temeljil predvsem na evropskih filmih. Seznam krajev, v katerih bodo potekali dogodki v živo, bodo objavili naknadno.

Source
sta.si
Back to top button