V Kinodvoru bodo razglasili nagrajence 20. Animateke

V Kinodvoru bodo drevi razglasili nagrajence 20. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Festival je tudi v jubilejni izdaji prikazal raznovrstno produkcijo animiranih filmov z vsega sveta, ob tej priložnosti pa je dobil tudi nov tekmovalni program navidezne resničnost. Festivalski dogodki bodo sicer potekali še v nedeljo.

Nagrade bodo podelili v štirih tekmovalnih programih. V glavnem tekmovalnem programu se najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Slednjo sestavljajo Alexandra Ramires s Portugalske, Naomi van Nieker iz Južne Afrike, Dahee Jeong iz Južne Koreje, Nikki Schuster iz Avstrije in Mihai Mitrica iz Romunije.

Tekmovalni program Mladi talenti Evrope je namenjen študentom evropskih univerz, ki se s svojimi filmi potegujejo za nagrado mladi talent. V Slonovem tekmovalnem programu se kratki animirani filmi potegujejo za nagrado otroške žirije za najboljši film, v tekmovalnem programu navidezne resničnosti pa se za nagrado poteguje šest potopitvenih izkušenj.

Festival je tudi letos ponudil programsko stalnico Svetovni jagodni izbor z opaženimi animiranimi filmi iz zahodne Evrope, obeh Amerik in Azije, ker pa je Animateka del mreže Animation Festival Network, v kateri sodelujejo s podobnimi festivali s Hrvaške, Češke, Slovaške in Romunije, so v program vključili še nov projekt AFN predstavlja, namenjen spodbujanju ustvarjalnosti in promociji avtoric.

Na Animateki vsako leto prikažejo tudi izbrane animirane celovečerce, letos so jih v program umestili sedem.

Rezidenčni umetnik letošnjega festivala je italijanski animator in slikar Gianluigi Toccafondo, ki je zasnoval likovno podobo. Na Animateki so ga počastili z retrospektivo njegovih filmov in odprtjem razstave v galeriji DLUL na Bregu. Njegova dela so vključena še na razstavi v Kinodvoru in Slovenski kinoteki.

Veliko festivalsko retrospektivo so letos posvetili kolažni animaciji. V večdelnem programu so bili zajeti tako filmi pionirjev, kot so Robert Breer, Harry Smith, Stan Vanderbeek, Sandor Reisenbuchler, Terry Gilliam in Larry Jordan, sodobnih mojstrov Lewisa Klahra, Osberta Parkerja, Janie Geiser, Marthe Colburn in Winstona Hackinga ter nabor kratkotrajnih ekskurzov avtorjev, kot sta George Griffin in Theodore Ushev.

Avtor retrospektive Chris Robinson je v pogovoru za STA povedal, da je program V neizbežnem trku, kot so ga naslovili, najobsežnejša retrospektiva kolažne animacije doslej. Na retrospektivi je velik fokus na Klahru, ki je tudi gost festivala.

Back to top button