V Kaliforniji razstava britanskega umetnika Davida Hockneyja

V galeriji L.A. Louver v kalifornijskem mestu Venice je na ogled razstava slovitega britanskega umetnika Davida Hockneyja z naslovom My Normandy (Moja Normandija). Na ogled je 16 grafik, med katerimi so tudi tri, ki ji je ustvaril na svojem iPadu, ter dve več metrov dolgi sliki. Dela so nastala v času umetnikovega bivanja v Normandiji.

 

Hockney se je po pisanju portala Artdaily v Normandijo podal marca 2019, da bi opazoval spreminjanje letnih časov v naravi. Tam si je kupil staro hišo iz 17. stoletja in si v njej uredil studio.

Grafike na ameriški razstavi tako podajajo več pogledov na to hišo, tako da si lahko gledalec ustvari celovito sliko njegovega novega bivališča od zunaj, na delih, ustvarjenih na iPadu, pa je upodobljena še notranjost hiše oz. njegov studio.

Umetnik je v Normandiji ustvarjal tudi v času pandemije covida ter svoja dela s svojimi oboževalci delil na spletu. Dela iz tega obdobja bodo od 23. maja na ogled na razstavi v londonski Kraljevi akademiji, še piše Artdaily.

Slikar, grafik in fotograf David Hockney (1937) velja za enega najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja. V 60. letih minulega stoletja je pomembno sooblikoval pop art. Eksperimentiral je z različnimi tehnikami in velja za pionirja selfija.

Rodil se je leta 1937 v Bradfordu v Yorkshiru. Umetnost je študiral na Šoli za umetnost v Bradfordu in na Kraljevem kolidžu za umetnost v Londonu. V ZDA je prvič potoval že v času študija, leta 1964 se je preselil v Los Angeles, nato se je leta 1968 vrnil v London. Dve leti je živel v Parizu, nato pa se je znova preselil v ZDA. Kalifornija mu je tako v zasebnem življenju kot v slikarstvu ponudila neizmerno svobodo. Slikal je s svetlobo in intenzivnimi barvami. Negove slike kopalcev zrcalijo brezskrben in nekonvencionalen kalifornijski način življenja, denimo slika Portret umetnika (Bazen z dvema figurama) iz leta 1972.

Source
sta.si
Back to top button