V Istanbulu odprli prvi filmski muzej v Turčiji

V Istanbulu so nedavno odprli filmski muzej, ki s pomočjo spominskih predmetov in tehnologije pripoveduje o nacionalni filmski industriji nekoč in danes. V ta namen so preoblikovali kinogledališče Atlas, ki so ga odprli leta 1948, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Prenova kinogledališča Atlas v mestni četrti Beyoglu je trajala dve leti in pol. Prenova je del večjega projekta, s katerim nameravajo območje spremeniti v kulturno središče, poimenovano Kulturna cesta Beyoglu.

Projekt zajema območje, ki se razteza od Galataporta do trga Taksim in povezuje kulturne točke okrožja, vključno s kulturnim centrom Ataturk in stolpom Galata.

Filmski muzej v Istanbulu je prvi te vrste v Turčiji. Poleg razstavljanja posebnih zbirk bo služil kot eno glavnih prizorišč za slavnostne in premierne prireditve, informacije in dokumente o svetovni kinematografiji ter predstavitve turških filmov.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ob odprtju muzeja tudi napovedal, da bo kulturni center Ataturk, katerega odprtje so prestavili zaradi izbruha covida-19, prve obiskovalce predvidoma sprejel sredi leta 2022.

Source
STA
Back to top button