V Gorici razstavni poklon slikarstvu Toneta Kralja

V Kulturnem domu v Gorici bodo v ponedeljek odprli razstavo v spomin na umetnika Toneta Kralja. Razstava Kruha in iger: slikarstvo Toneta Kralja 1941-1945 predstavlja slikarska dela, ki jih je ustvaril Tone Kralj v obdobju druge svetovne vojne. Postavitev je bila lani na ogled v Ljubljani.

Dela, ki jih je Kralj (1900-1975) ustvaril med drugo svetovno vojno, razkrivajo tenkočutno, pronicljivo in drzno osebnost, ki je s svojim čopičem, tušem ali dletom zapisovala realnost svojega okolja in se nanjo kritično odzivala. V tem času so nastala njegova zelo prepoznavna dela, kot so Cirkus Nazi, Rapallo in Bežeča mati, nastale pa so tudi številne poslikave v primorskih cerkvah, ki veljajo za simbol kljubovanja proti fašizmu in raznarodovanju.

“Bolj ko so bile slovenska beseda, kultura in misel prepovedane, bolj so bila Kraljeva dela kritična do sočasnih dogodkov. Že v času nastanka so bila ta dela spodbuda slovenskim prebivalcem in pojem upora v sliki. Danes veljajo za poveden dokument časa, primer drzne samosvoje ustvarjalne poti umetnika in tudi primer moči oz. vpliva, ki jo lahko ima umetnost v družbi,” so ob razstavi zapisali v Kulturnem domu Gorica.

Spominsko razstavo so pripravili Kulturni dom v Gorici, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije v Ljubljani, kjer je bila na ogled lani, sklad Dorče Sardoč iz Gorice, kulturna zadruga Maja iz Gorice in društvo Tigr za Primorsko.

Razstava bo na ogled do 2. avgusta. Dan po odprtju bodo v prostorih knjižnice Damira Feigla v Gorici odprli še drugi del poklona Tonetu Kralju z naslovom Sakralne poslikave, ki je nastal v sodelovanju med Narodno in študijsko knjižnico, Trgovskim domom in skladom Dorče Sardoč iz Gorice.

Back to top button