V Galeriji Velenje razstava Stojana Špegla z naslovom V ogledalu

V Galeriji Velenje bodo drevi odprli razstavo Stojana Špegla z naslovom V ogledalu. Razstava, ki bo predstavlja transcendentno potovanje skozi labirint umetnikove domišljije, kjer se realnost prepleta s fantazijo in simbolizmom, bo na ogled do 23. marca. Kustos razstave je Matic Veler, so sporočili iz Festivala Velenje.

Razstava bo raziskovala prepletanje realnosti s fantazijo in simbolizmom skozi večplastna dela, ki segajo od slikarstva do instalacij.

Avtor Stojan Špegel spretno združuje elemente fantastičnega in realnega, ki se prelivajo med organskimi oblikami ter industrijsko problematiko. Izrazita simbolika, še posebej v upodobitvi krogov na platnih, vzbuja razmišljanje o družbenih krogih, mehurčkih ter ideji o povezanosti in širjenju razumevanja sveta.

Poleg slikarskih del bo razstava obogatena z večdimenzionalno instalacijo, ki bo postavljena v središče galerijskega prostora.

Stojan Špegel, rojen 14. novembra 1963 v Slovenj Gradcu, je slikar in pesnik. Diplomiral je na Arthouse – College of visual arts pod mentorstvom profesorja Darka Slavca ter nadaljeval z magistrskim študijem, pri čemer je pridobil naziv magister likovnih umetnosti.

Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Društva likovnih umetnikov Maribor. Sodeloval je na številnih razstavah doma in v tujini, prejel pa je tudi več nagrad in priznanj. Poleg slikarstva se ukvarja tudi s poezijo, pri čemer je izdal več pesniških zbirk ter prispeval ilustracije in likovno opremo za različne knjige.

Njegove pesmi so bile objavljene v različnih revijah in prevedene v več jezikov.

Back to top button