V Galeriji Photon razstava srbskega fotografa Dragana Teodorovića – Zeke

V Galeriji Photon bodo drevi odprli pop-up razstavo srbskega fotografa Dragana Teodorovića – Zeke z naslovom To je bilo neko lepše i srećnije vreme (To so bili neki lepši in srečnejši časi) in predstavili istoimensko monografijo. Teodorović – Zeko že več kot 40 let spremlja skupine jugoslovanske rock scene in ustvarja spomine z njihovih koncertov.

Kot so zapisali v galeriji, je razstava edinstvena v tem, da prikazuje spontana čustva občinstva med samimi koncerti. Avtor je na svojevrsten način ujel njihove solze, smeh, pričakovanje, delirij, pozitivno tenzijo, ki se ustvarja med občinstvom in njihovimi idoli v teh trenutkih, ko jih imajo možnost doživeti v živo.

Istoimenska fotografska monografija je nastala v okviru razstave, v njej je Teodorović – Zeko širše zaobjel svoja dela, ki so nastala predvsem v 80. letih prejšnjega stoletja. Predgovor h knjigi je napisal glasbeni kritik Peca Popović, recenzijo pa Bora Đorđević, avtor in frontmen skupine Riblja čorba.

Razstava je doslej med drugim gostovala v Beogradu, Kragujevcu, Novem Sadu, Podgorici in Trebinju, po Ljubljani bo na ogled v Skopju, Budimpešti in po še nekaterih drugih mestih.

Teodorović – Zeko je ob razstavi povedal: “Cilj razstave je mlajšemu občinstvu s pomočjo fotografij približati občutke in čustva, starejšega pa spomniti na ta nek lepši in srečnejši čas. No, zdaj … Kateri čas je to?! Vse je v očeh opazovalca. Za nekoga so to osemdesete, za nekoga je to čas do pojava mobilnih telefonov, družbenih omrežij, epidemij, velikih grdih vojn … Zame, kot avtorja te razstave, je to čas od polovice osemdesetih do konca teh.”

Bora Đorđević pa je zapisal: “Predvsem se počutim privilegirano, ker je Dragan Teodorović – Zeko, krasen človek in fotografski mag, svojo razstavo in monografijo poimenoval po mojih verzih. To so bili neki lepši in srečnejši časi.” In še: “Bolje rečeno, Zeko fotografira ljudi, ki so pomembnejši od samih izvajalcev, ki se nesebično dajejo, brez rezerve, ki z interakcijo ustvarjajo koncerte za veličastne dogodke, dvourne pravljice, v katerih se začasno pozablja surova realnost, ki nas obkroža.”

Teodorović – Zeko je leta 1988 ustanovil koncertno agencijo Mrak i ja, specializirano za razsvetljavo in svetlobne efekte. Poleg tega je začel s fotoaparatom beležiti najzanimivejše trenutke in atmosfero tako na rock koncertih kot tudi energijo dramskih igralcev na gledaliških deskah. Leta 1999 je začel z delom za skupino Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, to pa označuje tudi začetek njegove profesionalne fotografske kariere.

Za sabo ima desetine samostojnih in skupinskih fotografskih razstav v Srbiji, Franciji, Švici, Argentini, na Poljskem in drugod. Njegove fotografije so bile objavljene v vseh srbskih in številnih svetovnih tiskanih medijih, kot so Rolling Stone, Playboy, Figaro, Madame, Le Monde in Corriere della Sera. Je tudi avtor fotomonografije Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra.

Razstavo v Galeriji Photon so pripravili v sodelovanju s Srbskim kulturnim društvom – Srbsko knjižnico Mihajlo Pupin. Na ogled bo do 8. marca.

Back to top button