V Fotogaleriji Stolp Kapljice Marjana Hrena

V Fotogaleriji Stolp v Mariboru je na ogled razstava fotografij Marjana Hrena z naslovom Kapljice. “V času pandemije, ko se je naš svet zapiral, se je fotografu odprl nov intriganten svet skozi nekaj, na prvi pogled, popolnoma preprostega, kapljice,” je v besedilu ob razstavi zapisala Rebeka Tašič.

 

 

Marjan Hren, rojen leta 1965 v Celju, je po poklicu kuhar. Fotografija ga je pritegnila v 80. letih, ko je v roke dobil prvi fotoaparat in se navdušil nad slednjo skozi priložene makro obročke fotoaparata. Resneje se je začel ukvarjati s fotografijo okoli leta 2010, ko je obudil svoje navdušenje nad makro fotografijo, pojasnjujejo v Fotoklubu Maribor kot krovnem organizatorju galerijske dejavnosti v Fotogaleriji Stolp.

V delih, ki jih Marjan Hren tokrat razstavlja v Mariboru, se ukvarja z estetiko kapljice. Pravi, da so ga prevzele kapljice v vseh barvah in oblikah.

“Te fotografije so nastale skozi prav poseben postopek, in sicer po shemi ‘one drop from above’ in ‘one drop from below’. Za ta tehnično izjemno dovršen proces je potrebno kar nekaj komponent pod pritiskom, ki potovanju barve omogočajo prehod iz stanja preproste tekočine v umetnost. Za nastajanje takšnih dimenzij fotograf uporablja predvsem vodo pomešano z drugimi snovmi, kot so želirno sredstvo, akrilna barva, tekoče čistilo ali sredstvo za mehčanje vode, ki pripomorejo k ustvarjanju teh vodnih skulptur. Pomembno pri mešanju je to, da se doseže pravo razmerje komponent,” pojasnjuje Tašičeva.

Izbor fotografij je bil narejen na podlagi tako barve kot oblike, saj sam fotograf pravi, da je pri delu včasih najprej izstopala oblika ter nato barva, ali pa ravno obratno, včasih pa so nastale tudi fotografije, ki puščajo domišljiji popolnoma prosto pot.

“Kaplja oziroma kapljica je po definiciji zelo majhna količina vode v obliki kroglice. Marjan Hren to vsakdanjo definicijo popelje v unikatne dimenzije. V bežnem trenutku, v blisku fleša nam skozi svoje fotografije predstavi svet, ki ga v vsakdanjem življenju morda jemljemo za samoumevnega, ter ga postavi na razgiban, privlačen in predvsem fascinanten nivo umetnine,” je še navedla Rebeka Tašič.

Zaradi epidemioloških razmer ne bo uradnega odprtja razstave.

Source
STA
Back to top button