V Berlinu še do 5. novembra razstava Secesije

V Stari nacionalni galeriji na berlinskem Muzejskem otoku so do 5. novembra podaljšali razstavo z naslovom Secesije, ki predstavi umetniško gibanje z začetka 20. stoletja v Münchnu, na Dunaju in v Berlinu. Na ogled je približno 200 del, ki jih je ustvarilo približno 80 umetnikov, med njimi so Gustav Klimt, Franz von Stuck in Max Liebermann.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi se razstava, ki je na ogled v 13 sobah, po prvotnem načrtu zaključila 22. oktobra. “Veseli nas, da nam je po intenzivnih pogovorih z vsemi lastniki del uspelo razstavo z izjemno dragocenimi in občutljivimi predmeti podaljšati za dva tedna,” je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal direktor Ralph Gleis. Po podatkih muzeja so sicer na razstavi doslej našteli približno 180.000 obiskovalcev.

Razstava je, kot piše na spletni strani galerije, prva, ki je posvečena primerjavi treh umetniških metropol na prelomu 19. in 20. stoletja – Münchnu, Dunaju in Berlinu.

Z nastopom modernizma so si umetniške avantgarde prizadevale za svobodo tako pri umetniških institucijah kot glede samih vsebin. Številni umetniki, predstavniki novih umetnostnih tokov simbolizma, secesije in impresionizma, so prvič predstavljali svoja dela na zelo cenjenih secesijskih razstavah.

Na razstavi, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem Dunaja, je v ospredju tudi ustvarjanje avstrijskega slikarja Gustava Klimta, ki je zastopan s številnimi deli. Kot so zapisali v galeriji, gre za prvo celovito predstavitev Klimtovega dela v Berlinu.

Predstavniki novih gibanj v umetnosti so si prizadevali za estetski pluralizem in umetniško individualnost ter se odmikali od tradicionalnih umetniških združenj in zastarelih struktur, kot so umetniške akademije. V nemško govorečem delu Evrope se je secesija pojavila leta 1892 v Münchnu, 1897 na Dunaju in 1899 v Berlinu. Vsa tri mesta so še danes povezana z vplivnimi protagonisti Franzem von Stuckom, Gustavom Klimtom in Maxom Liebermannom ter njihovimi deli.

Z deli so na razstavi med drugim zastopani še Lovis Corinth, Josef Engelhart, Hugo von Habermann, Josef Hoffmann, Max Klinger, Käthe Kollwitz in drugi.

Kot še piše dpa, bo razstava prihodnje leto od maja do oktobra na ogled v Muzeju Dunaja.

Back to top button