Umrl je kontroverzni dirigent Metropolitanske opere James Levine

V ZDA so danes potrdili smrt slavnega dirigenta newyorške Metropolitanske opere Jamesa Levina. Umrl je že 9. marca na svojem domu v Palm Springsu v Kaliforniji. Star je bil 77 let. Levinova kariera se je sicer marca 2018 neslavno končala zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju fantov.

Smrt je danes potrdil Levinov zdravnik Len Horovitz, ki je za javni medij NPR pojasnil še, da je šlo za naravno smrt.

Levine je v newyorški operi od leta 1971 do svojega zadnjega nastopa 2. decembra 2017, ko so ga suspendirali zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju, vodil več kot 2500 predstav. Njegov zadnji nastop je bilo dirigiranje Verdijeve opere Requiem.

V največji ameriški operni hiši je imel velik vpliv, a vsega tega je bilo konec, ko so na krilih gibanja Jaz tudi, ki je uničilo kariere številnih znanih moških v ZDA, prišle na dan obtožbe o spolnem nadlegovanju tudi na njegov račun.

Spolnih zlorab ga je obtožilo skupno devet moških, začele pa so se že ob začetku Levinove kariere, ko je bil mentor študentom. Metropolitanska opera ga je po preiskavi marca 2018, ki je obtožbe potrdila, dokončno odstavila tudi s častnega položaja.

Levine je vse obtožbe zanikal in je vložil tožbo proti operi zaradi kršitve pogodbe in obrekovanja. Tožba se je julija 2019 zaključila, še danes pa ni znano, s kakšnim dogovorom. Levinove zlorabe so bile sicer nekakšna javna skrivnost v glasbenem svetu.

Levine je od leta 2004 do leta 2011 delal tudi kot glasbeni direktor bostonskega simfoničnega orkestra, pet sezon pa je bil tudi glavni dirigent filharmonije v Münchnu. Gostoval je po številnih odrih sveta, med drugim v Berlinu in na Dunaju.

Leta 2006 je bil s 3,5 milijona dolarjev iz Bostona in New Yorka najbolje plačani dirigent v ZDA. V svoji karieri je od leta 1982 osvojil tudi deset glasbenih nagrad grammy.

V Metropolitanski operi je prvič nastopil 5. junija 1971 z dirigiranjem izvedbe Tosce, ko je bil star vsega 27 let. Kritike je navdušil in dve leti kasneje je postal glavni dirigent te opere, čez dve leti glasbeni direktor, leta 1986 pa še umetniški direktor.

Source
sta.si
Back to top button