Umrl igralec Jeremy Bulloch, Boba Fett iz izvorne trilogije Vojne zvezd

Britanski igralec se je poslovil v 76. letu starosti

Umrl je britanski igralec Jeremy Bulloch, ki je v izvorni trilogiji Vojne zvezd upodobil lovca na glave z imenom Boba Fett – ta pa se je v zgodovino kinematografije zapisal kot eden najkultnejših likov te franšize.

 

Leta 1945 v Leicestershiru v Angliji rojeni Jeremy Bulloch je večino svojih vlog odigral na britanski televiziji v 70. in 80. letih preteklega stoletja, med drugim je nastopal v serijah Doctor Who in Robin of Sherwood.

Jeremy Bulloch (1945–2020). Foto: EPA

Prve korake na karierni poti je ubral v najstniških letih z nastopanjem v televizijskih oglasih. Kmalu je zaigral v uspešnici, glasbenem filmu Poletne počitnice (1963) s Cliffom Richardom v glavni vlogi. Nastopil pa je tudi v manjših vlogah v bondiadah Samo za tvoje oči (1981) in Octopussy (1983).

Če ti je kostum prav, je vloga tvoja.
Kot Boba Fett je bil v filmih Imperij vrača udarec (1980) in Jedijeva vrnitev (1983) zakrit z masko in odet v ogrinjalo. V filmu Imperij vrača udarec pa ga je bilo mogoče videti tudi v manjši vlogi poročnika Sheckila. V Maščevanju Sitha (2005), ki tudi sodi v franšizo Vojne zvezd, je odigral prav tako manjšo vlogo kapitana Jeremocha Coltona.

Pravzaprav mu je do prve vloge v tej franšizi pomagal polbrat Robert Watts, koproducent filma. Kot se spominja Watts, je po telefonu poklical Bullocha in mu dejal: “Če ti je kostum prav, je vloga tvoja.

Kot Boba Fett je “očaral občinstvo, takoj ko se je pojavil“, so ob igralčevi smrti tvitnili pri franšizi Vojne zvezd. Dodali so, da se ga bodo številni spomnili tudi po človeški toplini in dobrodušnosti.

Jeremy Bulloch ob svojem znamenitem kostumu (levo). Foto: AP

Najboljši lovec na glave v galaksiji
Mark Hamill
, ki se je proslavil kot Luke Skywalker, je tvitnil, da je bil Bulloch “tipičen angleški džentelmen“. Dodal je: “Dober igralec, čudovita družba in tako prijazen do vseh, ki smo imeli srečo, da smo ga poznali ali delali z njim. Globoko ga bom pogrešal in zelo sem hvaležen, da sem ga poznal. Počivaj v miru, dragi Jeremy.

Daniel Logan, ki Bullocha nasledil v tej znameniti vlogi, je sporočil, da ga je igralčeva smrt zelo prizadela in da mu bo večno hvaležen za vse, česar ga je naučil. “Danes smo izgubili najboljšega lovca na glave v galaksiji,” pa je tvitnil Billy Dee Williams, ki je v vlogi Landa Calrissiana delil ključne prizore z Bullochom.

Jeremy Bulloch je umrl v četrtek v bolnišnici v Londonu zaradi zdravstvenih zapletov po večletnem boju s parkinsonovo boleznijo, so sporočili njegovi agenti. Za sabo je pustil ženo Maureen in sinova Robbieja in Jamieja.

Via
AP
Source
RTV MMC
Back to top button