Umrl eden od očetov salse Johnny Pacheco

V New Jerseyju je v ponedeljek v starosti 85 let umrl Johnny Pacheco, po rodu iz Dominikanske republike, ki je veljal za enega od očetov salse, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Glasbenik, skladatelj in producent je ustanovil založbo Fania Records ter skupino Fania All Stars, s katero so nastopali Celia Cruz, Hector Lavoe in Willie Colon.

Novico o smrti je na njegovi Facebook strani objavila njegova žena Cuqui Pacheco. Glasbenika so pred nekaj dnevi urgentno hospitalizirali zaradi pljučnice.

Johnny Pacheco s pravim imenom Juan Azarias Pacheco se je rodil 25. marca 1935 v Santiagu de los Caballeros na severu Dominikanske republike. Kot otrok je z družino emigriral v New York, kjer je študiral na umetniški šoli Juilliard in v 50. letih začel z glasbeno kariero.

Zaslovel je s svojo skupino Pacheco y Su Charanga. V svoji karieri je posnel ali zložil več kot 100 skladb, med njimi skladbi El Faisan in Quitate tu.

Leta 1964 je ustanovil založbo Fania Records, ki se je uveljavila kot vodilna založba za salsa glasbo. Zatem je leta 1968 ustanovil glasbeno skupino Fania All-Stars, ki je predstavljala glasbenike pri založbi.

“Počivaj v miru, moj prijatelj in učitelj,” je po novici o smrti tvitnil Willie Colon in svojega nekdanjega sodelavca v skupini označil za edinstvenega.

Source
STA
Back to top button