Umetnine Narodne galerije ob četrtkovem deževju ostale nepoškodovane

Zaradi močnega četrtkovega deževja je vrata za obiskovalce do vključno ponedeljka zaprla Narodna galerija v Ljubljani. Kot je za STA povedala direktorica galerije Barbara Jaki, je voda zalila strojnico in hodnike v kleti v vhodno avlo. Na srečo ni bila pri tem poškodovana nobena umetnina. Galerijo so zaradi varnosti začasno zaprli za obiskovalce.

 

Barbara Jaki je pojasnila, da so tudi že odkrili vzrok, zakaj je voda zalila naštete prostore – zamašen jašek, ki je ostal za delavci ob prenovi stopnišča na Prešernovi cesti. Očistili so ostanke gradbenega materiala iz jaška in potem je bilo bolj mirno, so pa imeli vso noč vzpostavljeno dežurstvo. Pohvalila je izjemno dober odziv in pripravljenost na sodelovanje celotne kipe Narodne galerije. Zdaj bodo počakali še, kaj bo prineslo deževje, ki je napovedano za soboto.

Kot je še povedala direktorica galerije, jo ob tem pomirja tudi to, da so že v četrtek in tudi danes prejeli več klicev z ministrstva za kulturo, kjer so jim ponudili pomoč pri odpravi škode.

Na svojem Facebook profilu so v galeriji zapisali, da se trudijo, da bo obisk ponovno varen in prijeten in da bodo obiskovalci še naprej lahko uživali ob najlepših delih njihove likovne zakladnice.

Source
STA
Back to top button