Ulični umetnik Invader znova pustil svoje sledi v Ljubljani

V Ljubljani se te dni mudi mednarodno uveljavljeni francoski ulični umetnik Invader, ki se je po razstavi grafik v Mednarodnem grafičnem likovnem centru zdaj nenapovedano oglasil v slovenski prestolnici. Ob tej priložnosti v sklopu projekta Alternative Ljubljane v nedeljo popoldne pripravljajo voden ogled po ljubljanski ulični umetnosti.

Invader si je mednarodno prepoznavnost pridobil s svojimi mozaiki iz keramičnih ploščic po vzoru pikselirane umetnosti 8-bitnih video iger iz 70. let minulega stoletja. Njegov psevdonim, podobno pa tudi način delovanja, izhajata iz arkadne igre Space Invaders. Ljubljano je prvič obiskal leta 2006, v prostorih Mednarodnega grafičnega in likovnega centra (MGLC) pa je do 18. maja odprta razstava njegovih grafik na papirju.

Kot piše na spletni strani MGLC, Invader s svojim brezkompromisnim delovanjem, ustvarjalno zavzetostjo in zavezanostjo etičnim načelom ulične umetnosti že več kot 20 let intenzivno soustvarja njeno vedno pomembnejšo vlogo v kontekstu sočasne umetnosti.

“Invader je umetnik, posameznik, gibanje, aplikacija, igra in življenjski stil,” so umetnika označili v MGLC. Kot so dodali, razstava raznih del na papirju prvič ponuja gledalcu možnost, da začuti fragmentarnost, razpršenost in v globalnem in konceptualnem pogledu natančno izoblikovanost Invaderjeve umetniške ideje, s katero igrivo in duhovito omrežuje svet.

Leta 2006, ko je prvič obiskal Ljubljani, je na mestnih ulicah pustil 20 stvaritev, nedavno pa je dodal čisto sveže, so sporočili iz Inštituta za urbana vprašanja. Te bo podrobneje mogoče spoznati na omenjenem vodenem ogledu, ki ga pripravljajo v nedeljo z začetkom ob 15. uri.

Source
sta.si
Back to top button