UGM v novi sezoni med drugim z novo edicijo trienala umetnost in okolje

Umetnostna galerija Maribor (UGM) v novi sezoni med drugim napoveduje novo postavitev Zbirke UGM, novo edicijo EKO 9: Trienale umetnost in okolje ter predstavitev dela arhitekta Saše Deva v Plečnikovi hiši. Že ta petek pa sodeluje v prvem Maribor Art Walku, ki bo v enem popoldnevu povezal več kot 20 prostorov sodobne umetnosti v mestu.

“Vsi projekti, ki jih predstavljamo, so plod sodelovanja in to je nekaj, kar nam je bilo pri načrtovanju novega programa najbolj pomembno,” je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica UGM Simona Vidmar Čelik. “Na eni strani so to bolj rahla, lahko rečemo tudi igriva, partnerstva znotraj mesta, kot je na primer Maribor Art Walk, na drugi pa so partnerstva, ki so se vzpostavila z mednarodnim mreženjem ali medinstitucionalnim sodelovanjem, kot je v primeru trienala in prenosa razstave Saše Deva v Ljubljano,” je dodala.

Pojasnila je, da zelo intenzivno delajo tudi na razvoju programa UGM znotraj Centra Rotovž, ki se trenutno še gradi, in upajo, da ga bodo lahko predstavili čez dobro leto dni.

UGM bo prihodnje leto dopolnila 70 let obstoja in v tem okviru pripravlja novo postavitev Zbirke UGM, ki jo bodo odprli predvidoma februarja. To bo zasnoval oblikovalec David Tavčar, ki bo na zbirko pogledal prvenstveno z vidika formalnih aspektov: barv, oblik, materialov in tehnik. Vzporedno z razstavo bo izšel dolgo pričakovani izbor 100+ del iz Zbirke UGM v knjižni obliki.

“Osnovna ideja je bila, da se požvižgam na avtorstvo oziroma obdobje in se osredotočam na formalne aspekte, na barvo, obliko, material. Postavitev bo zelo drugačna od tega, kar smo vajeni v muzejih in galerijah. In od začetka poudarjamo, da to ni boljša postavitev, ampak samo drugačna postavitev, kot neka študija, ki naj bi obiskovalcu pomagala, da pride do nekih novih vprašanj,” je pojasnil Tavčar.

Maja bodo znova priredili EKO 9: Trienale umetnost in okolje. Po odmevnem ponovnem zagonu trienala leta 2021, ki je osrednjo razstavo in dogajanje postavil v prostore nekdanje tovarne MTT v Melju, bo tokratna, deveta edicija trienala predvidoma v prostorih nekdanjega zdravstvenega doma na Tyrševi ulici v središču Maribora. Po besedah direktorice želijo namreč s trienalom stalno odkrivati nove prostore.

“Zamislili smo si neke vrste hišo strahov in ta vila, zapuščena na vogalu Tyrševe in Krekove ulice, kar kliče po tem,” je dejal umetniški vodja EKO 9 Jure Kirbiš, ki bo razstavo in program zasnoval okoli žanra grozljivke. “Medtem ko znanstveniki s strokovnimi razlagami zadnje desetletje skoraj brez učinka nenehno opozarjajo na okoljsko krizo, želimo preizkusiti drug pristop, in sicer tako, da javnost prestrašimo do kosti. Če je ta planet naš dom, potem v tej hiši straši!” je dodal.

V spremljevalnem programu trienala bo italijanska umetnica Marina Caneve postavila v UGM Kabinetu prvo fotografsko razstavo v okviru večletnega projekta Mostovi so lepi. V njem se loteva tematike zelenih mostov oz. migracije živali po Evropi.

Junija 2024 bo UGM postavila različico razstave, ki je Sašo Deva “končno umestila med največje slovenske arhitekte prve polovice 20. stoletja”, v Plečnikovi hiši v Ljubljani. Dev je bil Plečnikov učenec in tako sta arhitekta tesno povezana, je povedala Simona Vidmar Čelik kot sokustosinja razstave.

Že ta petek pa bo UGM sodelovala v prvem Maribor Art Walku s ciljem popularizacije sodobne umetnosti. Med 16. in 22. uro bo več kot 20 javnih, nevladnih ali zasebnih ustanov v Mariboru omogočilo brezplačen vstop, ob tem pa bo skozi večer potekal program otvoritev, vodstev, pogovorov in drugih dogodkov. Na skoraj polovici prizorišč bo priložnost tudi za nakup umetnin.

Pobudo za takšen dogodek je dalo Lutkovno gledališče Maribor (LGM). “Zdi se nam fino, da se znotraj mesta povezujemo in da se tudi Lutkovno gledališče Maribor in Kulturna četrt Minoriti pridružimo prostorom, kjer gostuje ali domuje odlična sodobna vizualna umetnost,” je povedala predstavnica gledališča Špela Hren Juhart.

Back to top button