Švicarski orkester proti pandemiji s solo koncerti za enega poslušalca

Tako kot drugod po svetu v času pandemije so tudi švicarske koncertne dvorane brez obiskovalcev. Glasbeniki iz enega od švicarskih orkestrov so si zato zamislili, da bodo do ljubiteljev klasike prišli tako, da bodo na predpisani razdalji izvajali varne solo koncerte za zgolj enega poslušalca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Solo koncerti so zasnovani tako, da glasbenik poslušalcu odigra izbrano desetminutno skladbo. Koncerti potekajo na različnih prizoriščih po mestu, tudi v cvetličarnah, butikih in nekdanjih industrijskih zgradbah. Poslušalcu, ki želi na koncert, sporočijo zgolj datum, uro in lokacijo dogodka, medtem ko vse do zadnjega ostaja skrivnost, kateri član orkestra mu bo zaigral in katero skladbo bo izbral.

Z idejo je po pisanju AFP članom Orkestra Suisse Romande iz Ženeve uspelo ustvariti bližjo in intimno koncertno izkušnjo. Poslušalec Filipe De Figueiredo je imel na otoku sredi reke Rone priložnost prisluhniti violončelistki Vereni Schweizer, ki je izvedla sonato Johanna Sebastiana Bacha.

De Figueiredo je po koncertu dejal, da je morda skoraj nekoliko strašljivo stati tako blizu izvajalki: “Ne zgolj, da ji prisluhneš, zelo od blizu lahko vidiš vse, kar počne. To je res prijetna izkušnja.”

Violončelistka je povedala, da je tudi za glasbenike takšen koncert svojevrstno doživetje, saj med izvajanjem delijo zelo intimen trenutek z neznancem. Pravi tudi, da je za številne poslušalce takšen koncert zelo čustven dogodek, kar izvajalcem veliko pomeni, saj z odra ne morejo spremljati tovrstnih odzivov.

Vodja orkestra Steve Roger je dejal, da so nekateri po dogodku tako polni čustev, da odidejo brez besed, drugi pa z glasbeniki poklepetajo, bodisi o skladbi, o aktualnem času ali o tem, kako pandemija ovira glasbenike pri njihovem delu.

Orkester Suisse Romande je bil ustanovljen leta 1918, sestavlja pa ga 112 stalnih članov. Na turnejah je nastopil v vodilnih svetovnih koncertnih dvoranah v Berlinu, Londonu, Parizu, na Dunaju, v Moskvi, Tokiu, Pekingu, New Yorku, San Franciscu in Buenos Airesu.

Source
STA
Back to top button