Sodišče odpravilo odločbo ministrstva o izbrisu Zlatka iz razvida samozaposlenih

Poudarki zgodbe
  • Na ministrstvu so sicer glede predčasnega izbrisa pojasnili, da 88. člen zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo določa, da se samozaposleni "lahko kadarkoli po uradni dolžnosti izbriše iz razvida", če ministrstvo "ugotovi, da več ne izpolnjuje pogojev". Sicer postopek izbrisa v uredbi o samozaposlenih ni podrobno urejen.

Upravno sodišče je odpravilo odločbo ministrstva za kulturo o izbrisu raperja Zlatana Čordića – Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi in o prenehanju plačevanja prispevkov za socialno varnost ter zadevo vrnilo ministrstvu v ponovno odločanje.

Kot je za STA pojasnil Čordićev odvetnik Dino Bauk, je sodišče že na prvi pogled ugotovilo, da je bila odločba ministrstva o izbrisu Čordića iz razvida samozaposlenih v kulturi z dne 26. novembra do te mere pomanjkljiva, da jo je odpravilo takoj, ne da bi sploh čakalo na odgovor na tožbo s strani ministrstva.

Ministrstvo namreč ni v ničemer obrazložilo, na podlagi katerih dejstev naj bi ugotovilo, da naj bi Čordić več ne izpolnjeval pogojev za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi in posledično za pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna. Glede na to, da ministrstvo ni ugotovilo nobenih dejstev, ki bi lahko bili podlaga za izbris Čordića iz razvid samozaposlenih v kulturi, Bauk pričakuje, da bodo na ministrstvu ta postopek ustavili.

Sodišče je v obrazložitvi med drugim zapisalo, da je “pomanjkljivost odločbe tako očitna, spoznavna na prvi pogled, brez podrobne analize”. Po Baukovih besedah je odločba ministrstva “dejanje avtoritarne samovolje in poskusa kaznovanja oziroma odrekanja dveh temeljnih človekovih pravic – svobode govora in svobode umetniškega ustvarjanja”.

Kot piše v obrazložitvi, odločba ministrstva tudi “sama na sebi predstavlja samovoljno diskriminacijsko ravnanje z namenom prikrajšati tožnika za ustavno zagotovljeni človekovi pravici do svobode govora in svobode umetniškega ustvarjanja, s čemer izdaja izpodbijane odločbe s strani ministra za kulturo po mnenju tožnika predstavlja tudi dejanje, ki izpolnjuje vse elemente kaznivega dejanja kršitve enakopravnosti po tretjem odstavku 131. člena kazenskega zakona”.

Na ministrstvu na klic STA za komentar niso bili dosegljivi, Zlatko pa je odločitev sodišča komentiral na Facebooku: “Moj primer ni le moj, temveč je primer vseh tistih, ki želijo misliti, ustvarjati in živeti svobodno. Demokracija nam ne sme biti samoumevna, to smo spoznali v preteklih mesecih. Ravno zato je naša odgovornost in državljanska dolžnost, da skupaj dvignemo udeležbo na naslednjih volitvah, sicer bodo zgodbe, kot je moja, postale stalnica.”

Da je prejel obvestilo o izbrisu iz razvida, je Zlatko na Facebooku sporočil konec novembra. V odločbi je pisalo, da naj bi s svojim javnim delovanjem bistveni del ustvarjalnega časa namenjal aktivnostim, ki niso povezane z opravljanjem dejavnosti, zaradi katere je bil vpisan v razvid. Pred tem je v javnosti odmevala vest, da je na ulici nadlegoval direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, že poprej pa je izvedel več kritičnih akcij do oblasti.

Na predčasni izbris iz razvida so se odzvali v nekaterih poslanskih skupinah. V Levici so ocenili, da gre za napad na demokracijo, za LMŠ in SD je poteza ministrstva nedopustna. Zlatku so v bran stopili tudi številni posamezniki in združenja. Njegov izbris naj bi na pobudo Levice obravnaval tudi odbor DZ za kulturo, a so koalicijski člani odbora sejo obstruirali.

Source
sta.si
Back to top button