Slovenska kinoteka bo v novi sezoni obeležila več jubilejev

Slovenska kinoteka bo v sezoni 2022/23 obeležila več jubilejev. Letos 60-letnico izhajanja obeležuje revija Ekran, v letu 2023 bodo obeležili 60-letnico delovanja kinotečne dvorane. Ob letošnji 100-letnici premiere filma Nosferatu pa so pri skladatelju in pianistu Andreju Goričarju naročili novo glasbeno partituro za to nemo klasiko.

 

Direktorica Kinoteke Ženja Leiler Kos je na četrtkovi predstavitvi sezone med drugim povedala, da letos končujejo opremljanje novih prostorov na Miklošičevi 26 in 28, kjer so prostori programskega oddelka, uprave, muzejska trgovinica in novi prostor za izvajanje pedagoških delavnic. Poleg tega zaključujejo prvi del nacionalnega programa digitalizacije in digitalnega restavriranja slovenske filmske dediščine.

V tem mesecu bodo gostili kolege iz Kinoteke Severne Makedonije, ki bodo predstavili bogat program iz svojega arhiva, od filmskih zapisov bratov Manaki, etnografskih dokumentarcev in kratkih animiranih filmov do celovečerne igrane klasike, mladinskega filma in dokumentarnega filma Medena dežela (2019).

Po besedah vodje filmskega programa Igorja Prassla bodo oktobra v sodelovanju z revijo Ekran izvedli Jesensko filmsko šolo, ki jo bo spremljala retrospektiva filmov z naslovom Od besed k podobam in nazaj.

Novembra jih v sklopu 33. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) čakajo trije pokloni velikanom filma. Predstavili bodo najpomembnejše filme madžarskega režiserja Miklosa Jancsa, se poklonili hrvaškemu režiserju in scenaristu Rajku Grliću ter predstavili izbor najpomembnejših filmov režiserjev t.i. Praške šole.

V decembru bodo ob stoletnici nastanka prve Kino-Pravde z živim DJ setom DJ Borke zaključili letošnji poklon Dzigi Vertovu.

Po lanski predstavitvi nove glasbene partiture za nemo klasiko Erotikon, ki je nastala v sodelovanju s Cankarjevim domom (CD), bo Goričar tudi letos po naročilu kinoteke napisal partituro za nemo filmsko klasiko. Ob stoletnici premiernega predvajanja so izbrali film Nosferatu, ki ga je velikan nemškega ekspresionizma F. W. Murnau posnel po romanu Drakula Brama Stokerja. Premiera bo decembra v CD.

V letu 2023 bodo obeležili 60-letnico delovanja kinotečne dvorane ter prikazali pomembne filme iz zgodovine svetovne kinematografije, ki so bili prikazani leta 1963. Program bodo začeli z januarskim gostovanjem Jana Cvitkoviča, ki bo predstavil kratke filme ter dramo Kruh in mleko. V februarju se bodo posvetili švedskemu direktorju fotografije Svenu Nykvistu ob stoletnici rojstva. V maju bodo v sodelovanju s festivalom Kino Otok predvajali klasike indijskega doajena Satyajita Rayja.

Prihodnjo jesen v sodelovanju z Jugoslovansko kinoteko pripravljajo veliko retrospektivo Živojina Pavlovića, enega najbolj kontroverznih režiserjev t.i. jugoslovanskega črnega vala. V novembru bodo ponovno sodelovali z Liffom, v okviru katerega načrtujejo retrospektivo italijanskega režiserja Francesca Rosija, ki bo del tematske retrospektive Italijanski politični film.

Razstavno sezono so po besedah vodja muzejskega oddelka Špele Čižman v dvorani odprli z razstavo Makedonski filmski plakat, ki bo pospremila retrospektivo Kinoteke Severne Makedonije. Sledila bo razstava ob 60-letnici revije Ekran, v naslednjem letu pa načrtujejo še nekaj razstav ob filmskih retrospektivah.

V razstavnih prostorih Kinoteke bo še do konca junija 2023 na ogled pregledna razstava France Štiglic – filmska zapuščina, za jesen 2023 pa načrtujejo odprtje razstave, s katero bodo obeležili 60-letnico delovanja kinotečne dvorane ter 100-letnico kinematografa na Kolodvorski ulici, ki je danes poznan kot Kinodvor.

Revija Ekran po besedah odgovorne urednice Ane Šturm jubilej obeležuje že vse leto, vrhunec praznovanja pa bo v oktobru, ko bodo predstavili jubilejno številko.

Source
STA
Back to top button