Slovenska Goncourtova nagrada romanu Veiller sur elle Jean-Baptista Andree

Goncourtovo nagrado Slovenije, o kateri odločajo slovenski študentje in študentke, je za letošnje leto prejel roman Veiller sur elle pisatelja Jeana-Baptista Andree. Študentska žirija je za priznanje, ki ga podeljujejo od leta 2017, izbirala med štirimi deli. Avtorja bodo prihodnje leto ob izidu slovenskega prevoda romana povabili v Slovenijo.

Goncourtova nagrada Slovenije je projekt, ki ga koordinira Francoski inštitut v Sloveniji v sodelovanju s Filozofsko fakulteto v Ljubljani, založbo Mladinska knjiga in Goncourtovo akademijo.

Letos je potekal osmič, študentska žirija pa se je odločala med štirimi finalisti nagrade za najboljši francoski roman leta 2023. Poleg zmagovalnega romana je izbirala še med deli Triste tigre avtorice Neige Sinno, Humus avtorja Gasparda Koeniga ter Sarah, Susanne et l’ecrivain avtorja Erica Reinhardta. Kot so sporočili z inštituta, je izbor slovenskih študentk in študentov letos tako sovpadel z izbiro deseterice žirantov Goncourtove akademije.

Avtorja zmagovalnega romana bo Francoski inštitut v Sloveniji v letu 2025 ob izidu slovenskega prevoda dela povabil v Slovenijo. Roman bo izšel pri Mladinski knjigi, enako kot so izšli prevodi vseh preteklih francoskih romanesknih del, ki so prejela slovensko Goncourtovo nagrado.

Slovenski študenti in študentke so doslej nagradili dela Kremeljski mag Giuliana da Empolija, Najskrivnejši spomin človeštva Mohameda Mbougara Sarra, Anomalija Herveja Le Telliera, Vsak od nas biva na tem svetu po svoje Jean-Paula Duboisa, Več kot brat Davida Diopa, Bakhita Veronique Olmi in Tisti, ki smo ga oboževali Catherine Cusset.

Back to top button