Richterjev cikel Birkenau v berlinski Nacionalni galeriji

Berlinska Nacionalna galerija je na posodo dobila cikel slik Birkenau nemškega umetnika Gerharda Richterja. Sprva bo štiridelen slikarski cikel do septembra predstavljen v stari Nacionalni galeriji. Od leta 2023 bo cikel razstavljen v prenovljeni novi Nacionalni galeriji, ki naj bi jo sicer za javnost ponovno odprli avgusta.

Gerhard Richter velja za enega najpomembnejših sodobnih umetnikov. V Kölnu živeči slikar je že 17 let kot najpomembnejši umetnik na svetu na vrh seznama Kunstkompass, ki od leta 1970 velja za barometer v umetnosti.

Cikel Birkenau, ki je bil pravkar razstavljen v New Yorku, so po pisanju nemška tiskovne agencije dpa v ponedeljek predstavili v Berlinu. Skupaj naj bi sicer v Nacionalno galerijo prišlo več kot 100 umetnikovih del.

Slike iz cikla Birkenau bodo najprej skupaj z delom Sivo ogledalo iz leta 2019 do septembra na ogled v stari Nacionalni galeriji. Nato bodo predvidoma vključene v Richterjevo razstavo na Japonskem. Od leta 2023 bodo na ogled v prenovljeni novi Nacionalni galeriji, ki naj bi vrta odprla avgusta. Pozneje naj bi bile vključene v stalno razstavo v Muzeju moderne, ki pa ga šele pričenjajo graditi.

V Nacionalni galeriji so sicer Richterju ob 80-letnici pripravili obsežno retrospektivo. Z 380.000 obiskovalci je obveljala za najuspešnejšo samostojno razstavo živečega umetnika v Nemčiji. Dela iz Richterjeve znamenite serije so že bila na ogled tudi v stari Nacionalni galeriji.

Izhodišče za cikel Birkenau so bile štiri črno-bele fotografije, ki so jih posneli taboriščniki v koncentracijskem taborišča in jih leta 1944 pretihotapili iz taborišča. Povečave z merami 2,6 x 2 metra je nato Richter prekril z več nanosi barv tako da je osnovni motiv nerazpoznaven.

Kot je na predstavitvi v Berlinu dejal direktor stare Nacionalne galerije Ralph Gleis, gre za “slikarski poskus spoprijemanja s tem poglavjem nemške zgodovine”. Prvotno je bil sicer cikel predviden za Bundestag. A, kot je dejal Gleis, Richter nikoli ni opustil ideje tega cikla.

Po pisanju dpa je izjavil: “Zame je to čudovit dogodek in dober začetek sodelovanja z Berlinom.” Predsednik Pruske fundacije za kulturno dediščino Hermann Parzinger, pod okriljem katere deluje Nacionalna galerija, je dejal, da gre za “zelo poseben poudarek”, ministrica za kulturo Monika Grütters (CDU) pa je posojilo Richterjevih slik označila kot “generator signala za muzej 20. stoletja”.

Muzej moderne, ki je naj bi stal 450 milijonov evrov, financira zvezna vlada. Gradnja naj bi bila končana leta 2026. Gradijo ga po načrtih arhitekturnega biroja Herzog & de Meuron.

Source
sta.si
Back to top button