Razstavni projekt Mladena Stropnika onkraj logičnega

V Mestni galeriji Ljubljana (MGML) bo ob 20. uri odprtje razstave in predstavitev kataloga Mladena Stropnika: adijo pecivo. Razstavni projekt obravnava vprašanja dinamike in dojemanja različnih stvarnosti našega vsakdana, tudi tiste onkraj logičnega v območjih čudnega, nemogočega, tujega, drugačnega, nezavednega in sanj, so zapisali v galeriji.

Ustvarjalčeva dela nas popeljejo skozi izkušnje različnih psihičnih stanj, od občutkov napetosti, nesmisla, nelagodja, napačnosti, nemogočega, zloveščega in neizrečenega do občutkov lahkotnosti, užitka, ležernosti in veselja, so zapisali pri MGML.

Med svojim ustvarjanjem je umetnik izoblikoval serijo pomenskih sklopov, v katerih briše meje med svojimi vsakdanjimi opravili in umetniškim ustvarjanjem, med stvarnim in imaginarnim, ter poudarja fenomen nasprotij in paradoksov kot danih dejstev življenja.

Niz razstavljenih vsebin zajema ključne teme Stropnikove umetnosti od namišljenih svetov, spolnosti, tranzicije, smrti, sprostitve, (ne)vidnega dela, (ne)dokončanosti do vprašanj polnega življenja in transformacije. Umetnikova dela so neposredna, igriva, polna ironije, absurda, tudi poetike in mehke romantike.

Postavitev povzema Stropnikovo dosedanje ustvarjanje in hkrati zajema njegovo najnovejšo umetniško produkcijo, zasnovano posebej za razstavo. Poleg Stropnikovih umetniških del so v razstavo vključili tudi dela gostujočih umetnikov Scotta Lawrencea, Alice Könitz, Viktorja Bernika in Vadima Fiškina, ki jih je umetnik povabil k sodelovanju kot del svoje ustaljene umetniške prakse.

Stropnik se je v slovenskem in mednarodnem prostoru uveljavil kot (post)konceptualni umetnik. Izhodiščno temo že od vsega začetka ustvarjanja raziskuje na presečišču različnih medijev, od risbe in kolaža do performansa, videa in digitalne umetnosti NFT. Predstavlja se s številnimi samostojnimi in skupinskimi razstavami doma in v tujini.

Razstava bo na ogled do 1. septembra. Njena kustosinja je Barbara Sterle.

Mladen Stropnik je leta 2001 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je tri leta kasneje končal magistrski študij. Leta 2001 je prejel študentsko Prešernovo nagrado, sedem let kasneje še nagrado OHO, ki jo podeljuje Center in Galerija P74.

Back to top button