Razstava Ozvezdja mnogoterih želja: ob vzhodnem obzorju v iskanju alternative

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bo danes ob 20. uri odprtje razstave Ozvezdja mnogoterih želja: ob vzhodnem obzorju. Razstavljena dela se spominjajo vsega nostalgičnega, ki se je izgubilo v tokovih zgodovine, hkrati pa zahtevajo iskanje alternativne poti, omrežja in ozvezdja, so zapisali v muzeju.

Razstava je bila lani prvič na ogled v londonskem umetniškem središču The Mosaic Rooms. Problematizirala je razmerje med časom in spominom ter razmišljala o osebnih in kolektivnih idejah ter političnih željah, ki se pojavljajo in odmevajo skozi čas.

Tokratna razstava Ozvezdja mnogoterih želja: ob vzhodnem obzorju se osredotoča na Vzhod, ki se je skozi zgodovino nenehno spreminjal in prekrival z drugimi vzhodi, kot sta na primer Balkan in Bližnji vzhod, so zapisali v muzeju.

T.i. vzhodi so se v času po drugi svetovni vojni v večini izvili iz primeža kolonializma, k čemur so pripomogla številna protikolonialna, antifašistična in emancipatorna gibanja, ki so oblikovala nove politične jezike osvoboditve.

Ti so temeljili na solidarnosti in skupnem boju, so še zapisali. Skoraj vse novoosvobojene države vzhodov so postale članice gibanja neuvrščenih.

Kljub temu, da je Palestina članica gibanja neuvrščenih, ki naj bi bilo največje mirovno gibanje v zgodovini, gibanje ni naredilo ničesar za ustavitev genocida v Gazi, so navedli v muzeju. Zopet se je izkazalo, da je gibanje neuvrščenih eno največjih političnih razočaranj v zadnjih desetletjih, saj državam članicam ni zmoglo ponuditi rešitev v njihovih bojih in tragedijah v Iraku, Afganistanu, Libiji ali Siriji in Palestini.

V dialogu med arhivskim gradivom, obstoječimi in sodobnimi deli v sklopu razstave raziskujejo pretekle imaginarije in besede, ki jih je šele treba udejanjiti, sledijo skupnim izkušnjam, razmišljajo o odnosih in mejah, ki so bile medtem razpuščene ali pa se še vedno premeščajo.

Poleg projekta Free Palestine Poster, združenja KURS in Laboratorija zbirke umetnosti neuvrščenih držav se bodo predstavili tudi Ala Younis, Alia Farid, Basim Magdy, Essa Grayeb, Larry Achiampong, Mona Rouhana Benyamin in Nika Autor.

Kustosinji sta Bojana Piškur iz Moderne galerije in Angelina Radaković iz The Mosaic Rooms.

Back to top button