Razstava mozaikov Aljaža Vidrajza v SEM

V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) je od danes na ogled razstava z naslovom Aljaž Vidrajz: Moj jezik je jezik mozaika. Kot so zapisali v muzeju, razstava ponuja vpogled v Vidrajzov svet in razkriva mozaik, sestavljen iz najrazličnejših fragmentov.

“Mozaik je postal del mene – postal je moj jezik. Mozaični koščki, tesere, so postale črke moje abecede, mozaične linije stavki, ki so se vili drug za drugim. Pričele so sestavljati prozo in poezijo – moja umetniška dela,” so umetnikove besede zapisali na spletni strani muzeja.

Vidrajz je obiskoval Scuola Mosaicisti del Friul v Italiji. Kot piše na umetnikovi spletni strani, se njegova umetniška dela razvijajo postopoma. Moč sporočila in ideje se sestavljajo košček za koščkom, tessero za tessero, in ga vodita prek igre senc, odsevov, tekstur in barv. Rezultat je podoba, ki opazovalca nagovarja, naj jo zaužije kot celoto, in ga hkrati vabi, naj se poglobi v njene detajle in odkrije lepoto mozaičnih gradnikov.

Umetnik vrsto let svoje znanje predaja na rednih tedenskih in vikend mozaičnih delavnicah. Kot strokovni sodelavec sodeluje pri različnih projektih in izobraževanjih, umetniška dela predstavlja na razstavah ter se udeležuje umetniških kolonij doma in po svetu.

Razstava Aljaža Vidrajza sodi v cikel razstavnih pripovedi Moje življenje, moj svet in je del ob razstavnega programa stalne razstave Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta.

Source
STA
Back to top button