Razstava Galerija Jakopič skozi umetnost o podnebnih spremembah

V Galeriji Jakopič bodo drevi odprli razstavo z naslovom Taljenje. Podobe podnebnih sprememb, ki so jo pripravili v sodelovanju z nevladno organizacijo Project Pressure. Na ogled so dela 17 avtoric in avtorjev, ki obravnavajo vprašanje izginjajočih ledenikov ter z različnimi umetniškimi sredstvi prikazujejo vpliv podnebnih sprememb.

 

 

Kot je na današnjem vodstvu za novinarje pojasnil kurator razstave Klaus Thymann iz organizacije Project Pressure, so se za ledenike odločili, ker lahko izgubo njihove mase neposredno pripišemo globalnemu segrevanju ozračja in je tako ključni pokazatelj podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek. Poleg tega gore že stoletja predstavljajo umetnikom navdih.

Poslanstvo organizacije, ki je bila ustanovljena leta 2008, je vizualno prikazovanje podnebne krize. Project Pressure sodeluje s svetovno priznanimi umetnicami in umetniki, ki po naročilu organizacije po vsem svetu izvajajo odprave. Pri tem sodelujejo z znanstvenicami in znanstveniki, da zagotovijo verodostojnost svojega dela. Nekateri projekti lahko po Thymannovih besedah trajajo tudi po več let.

Izbrana umetniška dela obravnavajo vprašanje izginjajočih ledenikov in z različnimi umetniškimi sredstvi prikazujejo vpliv podnebnih sprememb. Vsak umetnik oziroma umetnica prispeva k razstavi na svoj izvirni način, skupaj pa umetniške interpretacije obiskovalcem ponujajo enkraten vpogled v zemeljsko kriosfero, njen krhki ekosistem in spreminjajoče se globalno podnebje, so zapisali v Galeriji Jakopič.

Uvodni del razstave, ki nosi naslov Pomen ledenikov, ponuja vpogled, zakaj so ledeniki bistveni indikatorji podnebne krize. Primerjane podobe ledenikov, posnete v različnih letih, prikazujejo zmanjševanje ledeniške mase in vpliv podnebnih sprememb. Peter Funch je, kot je pojasnil Thymann, v arhivih ZDA poiskal stare razglednice ter poiskal točke, s katerih so nastali posnetki na njih. Nato je izbrane lokacije ponovno fotografiral ter tako zabeležil spremembe. Christopher Parsons pa se je denimo po besedah sokuratorice razstave Julije Hoda iz Galerije Jakopič posvetil dokumentiranju različnih oblik življenja, ki jih je mogoče najti v ledu.

Drugi del, poimenovan Pereče teme, proučuje aktualna geopolitična, arheološka in kulturna vprašanja: od pomena odtekanja ledeniške vode za namakanje, vodno energijo in pitno vodo do novega zarisovanja mej znotraj Evrope zaradi taljenja ledenikov. Slednjemu se je posvetil Scott Conarroe, umetnica Noemie Goudal pa je fotografirala ledenik, podobo dala natisniti na papir in jo vpela v okvir ter jo postavila pred ledenik. Nato je spremljala in fotografirala njeno razpadanje.

Zadnji del razstave z naslovom Posledice taljenja pa prikazuje znana dejstva in hkrati gledalce preseneti s podobami tistih posledic podnebnih sprememb, ki segajo veliko dlje od dviga morske gladine. V tem delu je premierno v Ljubljani predstavljeno delo Renate Aller, v katerem umetnica skozi fotografije pripoveduje o potovanju vode z gora preko različnih ekosistemov v morje.

Razstava je bila že predstavljena v londonskem Muzeju in vrtovih Horniman in Prirodoslovnem muzeju na Dunaju. Njen cilj je navdihniti in aktivirati ljudi po svetu, naj se dejavno ukvarjajo s problematiko ter se zavežejo, da bodo od politikov in oblasti zahtevali odgovorno okoljsko politiko, so zapisali v Galeriji Jakopič. V sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU, Umanotero in Mladimi za podnebne spremembe so ob razstavi tudi pripravili cikel predavanj in okroglo mizo, v sklopu [M_oder] pa bo Lojze Žust predstavil metodo globokega učenja za napovedovanje poplavljanja morja.

Source
STA
Back to top button